Ma üléseznek először, sztrájkra készülnek a pedagógusok

A szombati Kossuth téri tüntetés szervezője, a Pedagógus Szakszervezet hétfőn bejelentette: továbbra is bíznak ugyan a Pedagógusok Sztrájkbizottsága és a kormány között zajló tárgyalások sikerében, de ezzel egy időben megkezdik az előkészületeket az országos pedagógussztrájk megszervezésére.

A Pedagógusok Szakszervezetének országos vezetősége szerint a szombati demonstráció igazolta, hogy az oktatás sokaknak fontos, s hogy az ágazatban dolgozók képesek fellépni érdekeikért, s az ország érdekeiért: a szabad oktatásért, az oktatáshoz való szabad hozzáférés jogáért.

– Ez a nap igazolta azt is, hogy együtt, összefogva a pedagógusok, az orvosok, az ápolók, a könyvtárosok, a szociális munkások, a vasutasok, a postások, a dajkák, a bölcsődei gondozók, mindazok, akik itthon szeretnének boldogulni, tenni a szegénység, a gyermekéhezés, a hajléktalanság, a létbizonytalanság ellen, meg tudják mutatni a hatalomnak: nem mehet így tovább, irányváltásra van szükség. Ez volt az igazi társadalmi kerekasztal! – áll a szakszervezet által kiadott közleményben. Leszögezték: „Most a kormányon a sor, amelynek meg kellett hallania a tüntetők üzenetét. A kormányon múlik, hogy képes-e, akar-e, ­tud-e cselekedni, változtatni, az ország érdekében tenni". A Pedagógusok Szakszervezete kijelenti, nem enged a „huszonötből", vagyis a már korábban megfogalmazott követelésekből, s összefogásra szólít.

Kedden tartja első ülését a Civil Közoktatási Platform, amelyen – a létrehozók megfogalmazása szerint – az oktatás valódi szakértői és valódi szereplői egyeztetnek majd a hogyan továbbról.

Ezt a tanácskozást az országos tiltakozást elindító Tanítanék Mozgalom hívta életre, amelynek vezetői Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke, Pukli István, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója és Törley Katalin, a budapesti Kölcsey gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke.

A tanácskozáson pedagógusok, oktatási szakértők vesznek részt, s meghívták a szakszervezetek képviselőit is. A Tanítanék Mozgalom célkitűzései között szerepel egy új közoktatási törvény előkészítése, az oktatásra fordított állami pénzek növelése, valamint az iskolák napi működését lehetetlenné tevő, a tanulók és a pedagógusok számára elviselhetetlen helyzetet okozó problémák azonnali orvoslása.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.