Ma nem akarták térdre kényszeríteni az Orbán-kormányt

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke a ma délelőtti sztrájkot értékelve lapunknak azt mondta, annak fényében, hogy milyen fenyegető nyilatkozatok érkeztek a héten a kormányzat részéről, sokan vállalták a sztrájkot. A cél nem a kormány térdre kényszerítése volt, hanem a figyelemfelhívás, és ez sikerült.

Mendrey szerint elegendően vettek részt a pénteki pedagógussztrájkban, és még többen voltak, aki kockás inggel, fekete ruhával jelezték a szimpátiájukat. Ha a részvétel alacsonynak látszott, annak oka az is, hogy a tiltakozás ezúttal a falakon belül zajlott, ahová még a sajtó sem juthatott be.

Az adatok még érkeznek a PDSZ irodájába, Mendrey ezért nem tudott pontos számot mondani a részvételről, és nem is szeretne belemenni a számháborúba, hiszen a kormányzat nyilván igyekszik majd a számok alapján jelentéktelennek beállítani a tiltakozást, a helyzet azonban az, hogy az igazságot nem a létszám határozza meg.

Tudomására jutott viszont két olyan eset is, amikor a helyi polgármester fenyegette meg egy intézmény pedagógusait. Az egyik Budapesten történt, ahol egy fideszes kerületvezető egy óvoda dolgozóinak sztrájkja ellen lépett fel. A másik egy somogyi faluban esett meg, ahol állítólag valamelyik minisztériumból szóltak a polgármesternek, hogy ne feledje, a település által elnyerni kívánt támogatások kerülhetnek veszélybe, ha az iskola sztrájkba lép. Mindezt egy olvasói levél tárta fel, amelyet a Sonline.hu tett közzé. Ha igazságtartalma bebizonyosodik, a PDSZ bíróságra viszi az ügyet.

A tiltakozás főleg a nagyvárosokban volt erős – mondta a PDSZ elnöke. A visszajelzések szerint a fővárosban, valamint Szegeden, Miskolcon, Kecskeméten, Pécsen csatlakoztak sokan. Székesfehérvárról nem érkezett visszajelzés.

A mostani sztrájk célja a figyelemfelhívás volt, ez a típusú munkabeszüntetés nem is lehet több két óránál. Így nyilvánvalóan nem lehet megrendítő erejű, erkölcsi haszna azonban így is volt a mai tiltakozásnak, sikerült ébren tartani a figyelmet az oktatás tarthatatlan helyzete iránt.

Szerdán újabb sztrájk lesz, amelyet azonban a nagyobbik pedagógus-szakszervezet, a kormányzat által is reprezentatívnak elismert, 12-13 ezer tagot számláló Pedagógusok Szakszervezete koordinál. Ezt egész naposra tervezik.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.