galéria megtekintése

Visszakérték az országot Orbántól – újra ezrek mentek a kormány ellen

Budapesten ma folytatódott a kormányellenes tiltakozássorozat. Csütörtök késő délután a Parlamentnél több ezer ember kezdett tüntetni a kabinet, a korrupció, a mutyi, az intézményesített lenyúlások és a rendszerszintű visszaélések ellen. A demonstrálók a Kossuth térről a Budai Várba vonultak.

„Korrupció az adóhivatalban, magánnyugdíj vagyon lenyúlása és elherdálása, közpénzosztás rokonoknak, rendszerszintű korrupció. Ha eleged van abból, hogy azért adóztatnak agyon, hogy lenyúlják a közpénzt, akkor gyere el!" – ezzel a felütéssel kezdődik az 1000 milliárdan a tisztességes adózásért Facebook-csoport a csütörtök késő délutánra meghirdetett „A Mi országunk! A Mi pénzünk!" demonstrációra invitáló meghívója.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Amiben rögtön jelezték is, mit követelnek. „A NAV korrupt vezetőinek lemondását", az adóhatóság független átvilágítását. Zéró toleranciát a korrupcióval szemben és azt, hogy az állam tartsa tiszteletben a magántulajdonhoz való jogot, „ne nyúljon a magánnyugdíj megtakarításokhoz." Emellett követelik azt is, hogy vonják vissza „a pártközeli személyek és szervezetek közpénzből való támogatását lehetővé tevő törvénymódosítást."

 

Az már korábban kiderült, hogy ezekkel célokkal – ahogy az elmúlt hetek többi kormányellenes megmozdulásain – ezúttal is sokan egyetértenek: csütörtök délutánig ugyanis majd hétezren jelezték a Facebookon, hogy részt vesznek a megmozduláson. Hogy pontosan mennyien gyűltek össze a Kossuth téren – miként a szervezők fogalmaztak: „a kiüresített Parlament" közelében –, csak becsülni lehet, de az tény, a demonstráció hivatalos kezdetekor hétezren nem voltak, talán 2-3 ezer gyűlt össze. Igaz, közben percről percre többen érkeztek. Ahogy a korábbi megmozdulásokon, most is sokan hoztak magukkal magyar meg uniós zászlót, és persze a kormányt bíráló transzparensek sem hiányoztak. Volt, amelyikre nemes egyszerűséggel csak annyit írtak: „Elég volt, Viktátor!" Egy másikon pedig az állt: „Ma mutyi, holnap dutyi!”

Itt érdemes megemlíteni: a tüntetés költségeire gyűjtő aktivisták Vida Ildikó NAV-elnök lemondását követelő hűtőmágnessel köszönték meg a perselybe dobott pénzt az adományozóknak.

A szervezők tervei úgy szóltak: a demonstrálók a Parlamenttől a Lánchídon át „a kormányzás tervezett új központjába", a várba vonulnak, ahol az a Kozmosz zenekar ad koncertet, amely egyebek mellett a Schmitt Pál munkásságát erősen ironizálva megéneklő dalával vált népszerűvé ellenzéki körökben. Azt, hogy ezúttal sem dicsérni akarják a kormányt, jelzi, meghívójukban azt írták: „Valaki szóljon az Ádernek, hogy hangos lesz".

Percről percre a tüntetésről

20:35 Tudósításunk itt véget ér. Köszönjük a figyelmet és a türelmet.

20:27  A tömeg elénekli a Himnuszt. A Sándor-palotánál kezd oszlani a tömeg. Mindenki szervezetlenül indul hazafelé.

20:16 a moderátori szerepet játszó Vágó szerint a csütörtöki tüntetés mögött álló Facebook-csoport, a Népharag nyomásgyakorlási akciót szervez a NAV ellen. Hogy ez miről fog szólni, azt majd a Facebookon teszik közzé. Nyomásgyakorlási akciót Vágó egyébként tartott már. December 16-án, kedden újra tüntetni fognak.

20:08 A Korrupcióellenes Szövetség nevében felszólalt Karancsi Tibor, a szeghalmi kapitányság volt főnyomozója, az olajmaffia leleplezője, aki elmondta, számára érthetetlen, miért titkosították az aktákat 2085-ig. Jó lenne megtudni, kik voltak érintettek, miért nem jutott eszébe egyetlen belügyminiszternek sem kivizsgáltatni az ügyeket. Szerinte 1989-ben nem volt rendszerváltás.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

20:02 Vágó szólal fel. Arról beszél, hogy a hatalmi elit nemcsak a saját tolvajlásait foglalja törvénybe, hanem a „haverok”, Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester és a CBA gazdagodásáért keményen beleszól a piaci viszonyokba is. Beszél arról is, amit a tüntetések elértek. Szerinte ezek közé tartozik, hogy Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi polgármester visszaadta azt a 110 négyzetméteres lakást, amelyet a belvárosi bérlőknek járó 25 százalékos kedvezménnyel vett. „Orbán Viktor, kérjük vissza az országunkat" – fejezi be Vágó.

19:50 A Sándor-palota körül kordon van, de a tüntetés kötelező biztosításán túli rendőri készültségnek nincs nyoma.

19:41 A tömeg a Sándor-palota előtt felállított színpadhoz ért, ahol a Kozmosz zenekar belekezdett a koncertjébe. A tüntetők soraiból a köztársasági elnökre utalva egyébként sokan felvetették, hogy a Lázár után van egy másik János is, akit elő kellene venni.

19:28  A menet eleje lassan felér a Várba. Sikerült megtalálnunk a legkreatívabb transzparenst is. Az egyik oldalán egy Audi-jelvényes fácán hátán hátrafelé nyilazó Lázár János látható, a másik oldalon egy turulba oltott pávának látszó Orbán Viktor.

19:17 Mint október 26., a Fidesz-székház elleni roham alatt a stábot érő incidensek óta többször, a Hír TV most is biztonságiakkal ment ki a tüntetésre.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

19:08 A Lánchidat teljes szélességében és szinte teljes hosszában megtölti a tömeg.

18:59 Van új sláger is. „Lázár, Vida, rendszerhiba!” – skandálják. A Lánchíd budai hídfőjénél Vida-arcképpel ellátott hamis bankjegyeket szórtak szét.

18:52 A tömeg legelső sorában – ahogy a Békemeneteken is lenni szokott – nemzetiszín molinót visznek az emberek. Erre azt írták: „Nem tudunk annyit adózni, amennyit loptok!"

18:41 A tömeg eleje 18.40-kor elérte az MTA épületét. Ekkor már sokadszorra zúgott fel a „Mocskos Fidesz" és az „Orbán, takarodj!" A hangulat annak ellenére hamarosan felforrósodott, hogy a szpíkerek csak a Lánchídhoz közeledve vették elő a legaktuálisabb témákat, amilyen például Lázár János fiának hetvenmilliós lakása vagy Kósa Lajos új-zélandi kiruccanása. 

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

18:32 A tüntetők között vonul az egyik szervező, Vágó Gábor, az LMP volt parlamenti képviselője, aki kérdésünkre többezresre becsülte a tömeget. Vágó egy kis, a települések végét jelző táblákra emlékeztető transzparenssel érkezett. Ezen áthúzva az áll: Oligarchia.

18:24 Nem sokkal fél hét előtt, – két rövid beszéd után a szervezők a Parlamentre mutatva kiadták az utasítást: „Hagyjuk itt ezt a bábszínházat, irány a Vár!”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.