galéria megtekintése

Ma meg akarják bénítani az egész országot

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 15. számában
jelent meg.


Boda András
Népszabadság

Összeérnek a kormányellenes megmozdulások. Vasárnap a költségvetés tervezete ellen tartottak tüntetést a Parlamentnél, ma, a büdzsé elfogadása napján szakszervezetek hatvanhárom helyszínen tiltakoznak félpályás útlezárással, holnap pedig a kabinet, a korrupció és a társadalmi igazságtalanságok ellen emelik fel a hangjukat civilek.

Alighanem megbénul ma a közlekedés az ország nagy részén: a LIGA szakszervezetek ugyanis reggel hét és délután négy óra között hatvanhárom helyszínen tartanak félpályás útlezárást. A költségvetés elfogadásának tervezett napján így tiltakoznak az ellen, hogy a kormány semmibe vette kéréseiket.

A LIGA szakszervezetek felvonulása tavaly a Kós Károly sétányon. Nincsenek egyxedül a kifogásaikkal
A LIGA szakszervezetek felvonulása tavaly a Kós Károly sétányon. Nincsenek egyedül a kifogásaikkal
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Egyebek mellett a korkedvezményes nyugdíj rendszerének meghosszabbítását, a cafeteria adóterheinek „visszacsökkentését”, a költségvetési törvény érdemi megvitatását, az új munka törvénykönyve munkavállalókra hátrányos rendelkezéseinek felülvizsgálatát és a sztrájktörvény visszaállítását követelik. A LIGA egyáltalán nincs egyedül a kifogásaival: az országos tüntetés és a költségvetés elfogadásának előestéjén ugyanis – az ősszel indult kormányellenes tüntetéshullám részeként – néhány ezer ember tiltakozott a Parlamentnél a büdzsé elfogadása ellen.

 

„Ez egy banánköztársaság költségvetése” – mondta vasárnap az egyik szónok, aki egyebek mellett azért bírálta élesen a tervezetet, mert szerinte a szociális ellátások további megnyirbálása után a „négymillió szegény mellé lesz további egymillió”. Egy másik felszólaló az oktatásra szánt források megkurtítását és a képzés átalakítását bírálva „egyszer használatos szakmunkásokról” és az általános iskolából kieső, híd alá kerülő fiatalokról beszélt.

Noha a Kossuth téri demonstráció középpontjában a „visszafordíthatatlan károkat okozó” költségvetés állt, a szónokok és a transzparensekkel, magyar és uniós zászlókkal felszerelkezett tüntetők sem hagyták szó nélkül az utóbbi hetek kormányzati és fideszes botrányait. Volt, aki a gyorsan megbukott drogtesztügyre utalva egy üveg vizeletet hozott a Parlamenthez, szó esett Mészáros Lőrinc véletlenül elfelejtett százmilliójáról, az elkerülő utak díjasításáról, s arról, hogy a kormányfő ígérete ellenére nem az ország, hanem csak fideszes politikusok gyarapodnak.

Az egyik szónok azt javasolta az érintetteknek, viselkedjenek férfiként, ne bújjanak hozzátartozóik mögé, hozzák nyilvánosságra családtagjaik vagyonnyilatkozatát. A demonstrációt azzal zárták: a tiltakozás csak vasárnap ért véget, a hétfői szakszervezeti megmozdulás után, kedden máris újra találkozhatnak mindazok, akiknek elegük van a szociális megszorításokból, a társadalom elbutításából, a NAV-botrányokból, a kitiltási ügyből, a mértéktelen korrupcióból, a hazugságokból, az egészségügy és a magyarországi lakhatás egyre kritikusabb helyzetéből.

A költségvetés elfogadása elleni vasárnapi tüntetésen. Nem hagyták szó nélkül a botrányokat
A költségvetés elfogadása elleni vasárnapi tüntetésen. Nem hagyták szó nélkül a botrányokat
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az új ellenzék idei utolsó megmozdulását a Nincs hova hátrálnunk Facebook-csoport szervezi. A várhatóan többezres tömeg a fővárosi József nádor térről a NAV-székház érintésével a Kossuth térre vonul majd.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.