galéria megtekintése

Már nem divat a Fidesz

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 13. számában
jelent meg.


Hajba Ferenc
Népszabadság

A nappali tagozatos magyar egyetemisták és főiskolások 37 százalékának a tervei között szerepel a külföldi letelepedés – derül ki az Aktív Fiatalok Magyarországon Kutatócsoport harmadik kutatási hullámának legfrissebb adataiból. A pártversenyben a Jobbik vezet az LMP előtt.

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatócsoport 2011 óta kétévente monitorozza a nappali tagozatos egyetemisták és főiskolások politikai, közéleti érdeklődését, gondolkodását, magatartását és politikai profilját. A most közzétett adatokat az idén áprilisban vették fel. Nyolcszáz hallgatót kérdeztek meg személyesen, a minta pontosan tükrözi a teljes populációbeli arányukat. A kutatást Szabó Andrea szociológus, politológus, a Magyar Tudományos Akadémia Politikatudományi Intézet főmunkatársa vezette.

Számára egyébként az okozta a legnagyobb meglepetést – mondta el kérdésünkre –, hogy

nem volt igazán meglepetés.

 

Az egyetemisták belesimultak a közhangulatba, kiugró, a többi csoporttól alapvetően eltérő nézetrendszert nem mutattak. – Az egyetemisták, főiskolások véleménye azért is fontos, mert lakmuszpapírnak számítanak – magyarázta a kutató. – Azok a jelenségek, gondolatok, nézetek, melyeket ők képviselnek, később elérik a korosztály más szegmenseit, s mintaként szolgálnak.

A tanulmány vizsgálta többek között a hallgatók társadalmi helyzetét, jövőképét, külföldi letelepedési szándékát, a politikai orientációkat és preferenciákat. A pártot választani tudó hallgatók 35 százaléka a Jobbikot, 25 százaléka az LMP-t, 21 százaléka a Fideszt támogatná, a múlt évi baloldali összefogás pártjaira (MSZP, DK, Együtt, PM) együttvéve is csak 14 százalékuk voksolna – állapítja meg a tanulmány.

Megkérdeztük a kutatót, mi állhat ennek a sorrendnek a hátterében. Szabó Andrea szerint a főiskolások, egyetemisták úgy érzik, hogy

a Jobbik az, amelyik az ő nyelvükön, nekik, az őket foglalkoztató kérdésekről tud szólni.

A Jobbik érez rá a felsőoktatásban részt vevők számára legfontosabb témákra. A második helyen az LMP áll, mely a fiatalok számára fontos zöldgondolatot hordoz, kicsit balos, kicsit konzervatív, kiválaszthatják belőle azt, ami nekik tetszik.

A kutatás vezetője felidézte: két éve, amikor Bajnai Gordon bejelentette színre lépését, s volt remény egy erős balközép pártra, akkor a Jobbik után az Együtt–PM lett a második a főiskolások, egyetemisták értéksorrendjében. Ám idővel azt tapasztalták, hogy a baloldal szétporladt, erőtlen szervezetté vált, ezért a nagy többség lemondott róla.

– Ma már a Fidesz sem divat az egyetemisták, főiskolások körében

– jelentette ki Szabó Andrea. A politika iránti érdeklődés egyébként lényegesen csökkent az elmúlt két év alatt – derül ki a kutatásból. Az idén a magyar egyetemisták és főiskolások egyértelműen a korrupcióval azonosítják a politikát, míg 2013-ban a leggyakoribb említés ezzel kapcsolatban a hazugság volt.

„2015-ben – olvasható a jelentésben –, a hazugság mellett a csalás, a bélsár vulgárisabb formája, s a lopás volt a leggyakoribb említés, ám ebben az esetben is feltűnt a parlament, a hatalom, a kormány vagy Orbán Viktor neve.”

Adataik birtokában a kutatók valamelyest tipizálták is a pártok szavazóit. E szerint: „a Jobbik szimpatizánsainak többsége férfi, alapképzésre jár, kistelepülésen él, első generációs értelmiségi, és a maga módján vallásos”. Az LMP-sek jóval nagyobb arányban kerülnek ki a női, a nagyvárosi, a magasan képzett családból származó, mesterképzésre vagy doktori képzésre járó, nem vallásos hallgatók közül.

A fideszes hallgatók legkarakteresebb jellemzője a vallásosság, a jövőjükkel kapcsolatban magabiztosabbak, és sokan közülük jogi, orvosi képzésre járnak. A baloldali hallgatók kevésbé vallásosak, nagyobb arányban rendelkeznek diplomás szülőkkel, többségük nő, jelentős részük nagyvárosban él – vázolja a tanulmány.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.