Ma eljutnak Orbánék a „kerítésdöntésig”

Ma dönt a kormány arról, hogy a múlt héten Mórahalomnál felállított négyféle próbakerítés közül melyikből építik fel a 175 kilométeres ideiglenes határzárat mintegy 6,5 milliárd forintért.

Nem kizárt, hogy a kabinet a terepviszonyokra és az embercsempész-főútvonalakra tekintettel nem egy, hanem kétféle kerítés megépítését rendeli el. Információink szerint a szakemberek azokon a határszakaszokon, ahol a kedvező terepadottságok és a szerb oldali jó megközelíthetőség miatt eddig is nagyobb számban találkoztak határsértőkkel a rendőrök, a betonalapba állított négyméteres acéloszlopok közé kihúzott dróthálót javasolják. Az egyes oszlopok tetején Szerbia felé „néző” úgynevezett hattyúnyakak közé NATO-drótot feszítenének ki, ami igencsak megnehezíti azoknak a dolgát, akik át akarnak mászni a kerítésen.

Variációk egy témára. Ami közös: a NATO-drót mindegyik változatban szerepel
Variációk egy témára. Ami közös: a NATO-drót mindegyik változatban szerepel
Kelemen Zoltán Gergely / MTI

Más, „kisebb nyomás alatt álló” szakaszokon ennél „gyengébb” védelem is elégséges lehet. Például az a megoldás is, amely szerint az oszlopokat nem betonnal rögzítenék, hanem cölöpverővel préselnék a tömörített talajba. Ennek azonban van egy hátránya: elvileg akár ugyanolyan stabil is lehet, mint a betonalapú kerítés, azonban az elkészítése több időt és speciális célszerszámokat (cölöpverőket) igényel. Márpedig betonozni mindenki tud, a cölöpverő kezelése azonban képesítést igényel.

Kelemen Zoltán Gergely / MTI

Építettek továbbá egy kerítésváltozatot akácfa oszlopokra feszített drótkerítésből, a tetején fém hattyúnyakkal és NATO-kerítéssel, valamint kipróbáltak egy olyan megoldást, amely kizárólag facövekek közé pörgetett NATO-drótból állna. Ez utóbbiak keltik a leginkább az ideiglenesség látszatát, az előbbiek viszont azzal az előnnyel szolgálnak, hogy nemcsak felszámolni, de szükség esetén újratelepíteni is könnyű mindkét változatot, de főleg a betonalapzattal készülőt.

Kelemen Zoltán Gergely / MTI

Amennyiben a kormány kiválasztja a felépítendő kerítést vagy kerítéseket (mert mint arra Hende Csaba honvédelmi miniszter is utalt egy Pintér Sándor belügyminiszterrel közös múlt csütörtöki sajtótájékoztatón, lehetséges, hogy többféle kerítés is védi majd a déli határt), 900 katona áll neki a 175 kilométeres műszaki zár kialakításának. November végére az ideiglenes határzárnak a kormány döntése értelmében állnia kell.

Nem árulták el, hol lesznek a lágerek

Pénteken hiába kérdeztük a Belügyminisztériumot, hogy hol tervezik, és milyen forrásból felállítani azokat a sátortáborokat, amelyekbe a lakott területeken belül lévő, felszámolandó befogadóállomások lakóit, valamint a később érkező menekülteket helyeznék el. Hétfőn is csak annyit kaptunk válaszként, hogy „Magyarország az európai uniós normáknak megfelelően köteles a menedékkérők számára biztosítani a menekültügyi eljárás időtartamára a befogadás feltételeit. A kormány célja a befogadótáborok lakott területen kívülre költöztetése. Minden tábor túlterhelt, a feladatunk jelenleg az, hogy a menekülteket minél hamarabb megfelelő körülmények között helyezzük el”.

Arra továbbra sem kaptunk választ, hol állítják fel a sátortáborokat, hány fő befogadására lesznek alkalmasak, és milyen forrásból valósulnak meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.