galéria megtekintése

Vegyen ön is nyelvleckéket a köztévétől negyedmilliárdért!

Minimum ötmilliárd forintba fog kerülni évente a jelenleg főként olimpiai ismétléseket sugárzó, saját műsorokkal szeptember közepén induló M5 kulturális csatorna. Eddig már 1,7 milliárd forintért rendeltek műsort rá külső gyártócégektől.

Öt nyelven sugároz villám nyelvleckéket és még az érettségire is felkészít a köztévé, amely eddig több mint 1,7 milliárd forintért rendelt meg közbeszerzés nélkül új műsorokat az M5 csatornára. A kulturális, ismeretterjesztő profilúnak szánt csatorna – mint arról a hétfői Népszabadságban írtunk – majdnem hogy púp a Műsorszolgáltatás Támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) hátán, csupán a politikai akarat sietteti az indítását.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Hétfőn még arról írtunk, hogy az MTVA egyelőre titkolja, mennyibe kerül az M5 elindítása és fenntartása. Erre vonatkozó kérdésünket az állami média közérdekű adatkérésként értelmezte, és későbbre ígért választ. Azóta forrásaink annyit közöltek, hogy  nagyságrendileg évente ötmilliárd forintot szánnak a csatornára, illetve nyilvános források közt több olyan szerződés adataira is rábukkantunk, amely árulkodik a csatorna profiljáról és költségeiről.

 

A Közbeszerzési Értesítőben, illetve az Európai Unió hivatalos lapjában összesen négy, tudomásunk szerint az M5-re szánt műsor szerződése bukkant fel. Bár a tévés műsorokra nem kell közbeszerzést kiírni, a szerződés tényét közzé kell tenni. Ezek a szerződések gyanúsan egy kaptafára készültek: a tájékoztatás szerint már szeptembertől adásba mennének a műsorok, a szerződések pedig jövő decemberig szólnak.

Induló műsorok:

Ötödikes címmel egy oktatási műsor indul, amelynek maximum 335, egyenként 26 perces része megy adásba. A műsort az Erla Technopro Kft. gyártja, nettó 418,7 millió forintért.

Érettségi 2017 munkacímmel oktatási, kulturális magazint rendeltek meg (legfeljebb 335 epizód, egyenként 26 perc) a Popular Média Kft.-től, nettó 403,9 millió forintért.

Ön is tudja? munkacímű műveltségi vetélkedő (legfeljebb 335 epizód, egyenként 26 perc), nettó 359,5 millió forintért a HD TV Hírstúdió Műsorkészítő és Szolgáltató Kft.-től.

Esti Kérdés munkacímű oktatási magazin (legfeljebb 335 epizód, egyenként 26 perc), nettó 310,2 millió forintért, szintén a HD TV Hírstúdió Kft.-től.

Szólalj meg! munkacímű nyelvlecke, 5 nyelven: németül, franciául, olaszul, spanyolul és oroszul. Legfeljebb 1 675 epizód (egyenként 5 perc), összesen nettó 276,3 millió forintért, szintén a HD TV Hírstúdió Kft-től.

Ez az öt műsor összesen több mint 1,76 milliárd forintba kerül, tehát egyáltalán nem túlzás, hogy ötmilliárdba kerülne évente az egész csatorna. A pénz nagyobb része az MTVA mindent kiszervező gyakorlatának megfelelően külső beszállítókhoz kerül, amelyek közül az eddigi adatok alapján a HD TV Hírstúdió Kft. jár a legjobban az M5 indulásával.

Ez a cég már 2007 óta létezik különböző nevek alatt, de egészen tavalyig tetszhalott állapotban volt. Tulajdonosa két magánszemély, bizonyos Kiss Ferenc és Kiss János Géza. Az MTVA adataiból kiderül, hogy a 2014-ben mindössze 6,5 millió forint forgalmat bonyolító cég számára tavaly beindult az üzlet: 36,6 millió forintért gyártja a köztévé különböző csatornáira a Kult+ című ajánlókat, illetve a Gyermekversek című műsort, 305,5 millióért a Szemtől szembe című vitaműsort és 8 millió, plusz epizódonként 100 ezer forintért a Belvárosi tudósításokat. Mivel a cég mostanáig nem adta le a tavalyi mérlegét, nem lehet tudni, hogy volt-e ezen kívül is bevétele.

A cég kapcsolati hálójáról annyit megtudtunk, a két tulajdonos gyártási szakember. Úgy tudjuk, hogy a tulajdonosok jó kapcsolatot ápolnak Halkó Gabriellával, aki jelenleg a TV2 gazdasági és stratégiai igazgatója. A Habony Árpád baráti és üzleti köréhez tartozó Halkó volt cégei, az Apropó Média és a Summa Produkció az állami tévé nagy beszállító cégei. Megrendelésállományuk az évek alatt megközelítette a kétmilliárd forintot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.