Luxuskocsikra folyt el a vízmű pénze

Fölösleges luxuskiadásokra és "udvari beszállítókra" bukkantak az Észak-Magyarországi Regionális Vízmű Zrt. komplex átvilágítása során. A becsült kár meghaladja a másfél milliárd forintot, a szabálytalanságok miatt az új cégvezetés ügyészségi feljelentést tesz.

- Voltak sejtéseim, hogy találunk majd rendellenességeket a cég működésében, azonban a feltárt visszaélések nagyságrendje és azok változatos formái mindenkit megdöbbentettek – idézi a Borsod Online Ritter Gézát, az Észak-Magyarországi Regionális Vízmű (ÉRV) Zrt. tavaly ősszel kinevezett vezérigazgatóját, aki bejelentette: az új vezetés az ügyészséghez fordul, miután a társaság most lezárult komplex átvilágítása során feltárt visszaélések következtében több mint 1,5 milliárd forintos kár érte a vállalatot.

Az átvilágítást vezető Szabó Iván ügyvéd közölte, hogy a munkában öt ügyvéd mellett külön könyvszakértő, közbeszerzési szakértő, valamint egy speciális közmű-műszaki tanácsadó cég (összesen 12 szakértő) dolgozott. Ennek eredményeként állt össze a mintegy 600 oldalt kitevő átvilágítási jelentés. A vizsgálat során mintegy 200 esetben találtak hibákat a cég működésében, amelyek a legkisebb adminisztrációs szabálytalanságoktól kezdve a komoly gazdasági bűncselekmények gyanúját felvető esetekig terjednek - írja a boon.hu.

Szabó Iván szerint az előző vezetés tevékenységét szinte teljes kontroll nélkül végezhette, ez vezethetett a visszaélések lehetőségéhez. Példaként említette, hogy a cég tízmilliókat áldozott a felsővezetők luxusautóira. Azon túl, hogy a sportkocsik beszerzése felesleges luxus volt, ezeket a gépkocsikat a vállalat az egyik kizárólagos beszállítójától szerezte be, jóval a piaci ár felett bérelte. Az ügyvéd hozzátette, évek során kiépült az „udvari beszállítók" rendszere: akadt olyan társaság, "amely az óraleolvasásoktól, a földmunkákon át, a gépkocsibérletig mindenre pályázott, és mindent megnyert az ÉRV-nél.”

Több szabálytalanságot fedeztek fel a társaság ingatlangazdálkodásában is: úgy adtak el nagy értékű ingatlanokat, hogy előzetesen semmilyen értékbecslés nem történt. Szabó Iván tájékoztatása szerint 10-12 nagy jelentőségű ügyet tárnak az ügyészség elé a felelősség megállapítását kérve, ezen kívül 9 esetben indítanak polgári peres eljárást a társaságot ért károk enyhítése érdekében.

Ritter Géza vezérigazgató szerint azok a munkavállalók, akiket felelősség terhel a történtekért, már nincsenek a társaságnál - írja a Borsod Online.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.