Luxusautót kapott Szijjártó futsaltársa a kormánytól

Szijjártó Péter kabinetfőnöke egy Mercedes ML 350-est használ szolgálati autóként. A kormányzaton belül Benkő Szilárdnak jutott az egyik legdrágább autó - írja a VS.hu. A külügyi tárca közlése szerint nem új autóról, hanem korábbról megörökölt, sokat futott járműről van szó.
Benkő luxusautójának listaára 17,4 millió forintról indul, ez kiugróan magas a többi kormányzati autóhoz képest, írja a portál.

Benkő a miniszter egyik bizalmasa, 2000 óta Szijjártó Péter mellett dolgozik, együtt fociztak a dunakeszi futsalcsapatban. Benkőt ugyan kabinetfőnökként emlegetik, diplomája azonban nincs, ezért ezt a pozíciót nem is töltheti be. Így kreáltak neki egy posztot és hivatalosan a „miniszteri kabinet működési koordinátorának" hívják. Amikor jogi értelemben kell kabinetfőnöki döntést hozni, akkor helyettese, Sümegh Réka intézkedik.

A VS.hu az összes tárca flottájáról részletes adatokat kért. A külügyé 57 gépjárműből áll, ezek közül a tárca vezetői 18 autót használnak, a legtöbb járművük 2000-es évek eleji. A kabinetfőnök közel két és félszer drágább autót vezet, mint a minisztere: Szijjártó Péter Skoda Superbjének a listaára 7 millió forintról indul. A külügy vezetői közül még hárman kaptak Mercedest, de alacsonyabb kategóriájút, mint Benkő. Magyar Levente államtitkár E350-es, Mikola István biztonságpolitikai államtitkár, illetve Balogh Csaba keleti nyitásért felelős helyettes államtitkár egy-egy E280-es típust használ. Ez a Mercedes felső középkategóriás személyautója. Horváth Csilla gazdasági és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár pedig egy 13,4 millióról induló BMW 525D autót használ. A korábban a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatalban, valamint a KIM-ben dolgozó Horváthon kívül más nem jár BMW-vel az egész kormányzatban.

A kormányzaton belül – a külügyi és a honvédelmi tárca kivételével – a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) intézi a szolgálati autók beszerzését és szervizelését. A több mint 400 autó között a leggyakoribb típus a Skoda Superb, ezt 113 kormányzati vezető használja, köztük több miniszter is, például Lázár János, Balog Zoltán, Fazekas Sándor, Seszták Miklós, Varga Mihály, Szijjártó Péter. Összesen 39-en használnak Volkswagen Passatot. A kormányban összesen 11-en utaznak Audival, Audi A6-osa van például Trócsányi László igazságügyi miniszternek, Hegedűs Zsuzsanna és Szőcs Géza miniszterelnöki megbízottnak.

A közbeszerzési főigazgatóságtól kapott adatok külön nem tartalmazzák Orbán Viktor nevét. A miniszterelnöki kabinet azonban rendelkezik egy Vokswagen Multivannel, valószínűleg ez lehet az a kisbusz, amellyel a kormányfő szokott utazni. A Miniszterelnökségen senki nem használ Mercedest.

A kormányzati járműpark nem kizárólag az állami vezetők autóiból áll. A legtöbb minisztérium titkárságai, főosztályai rendelkeznek járművekkel, ezek jellemzően alsó középkategóriás vagy kis autók. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) horgászati főosztályának például Volkswagen Borája van, a földügyi főosztálynak egy Honda Civicje. De Honda Civicet használ az FM kabinetfőnöke is, Gulyás Andrea így közel negyedannyit érő autót vezet, mint a külügyminisztériumban hasonló posztot betöltő Benkő Szilárd.

Külügy: Megörökölt autó

A cikk megjelenését követően a Külgazdasági és Külügyminisztérium azt közölte a Népszabadsággal: a tárca jelenlegi vezetősége a megörökölt autóflottával gazdálkodik, új autót nem vásárolt. A Benkő Szilárd által használt gépjármű 2006-ban került forgalomba, közel 200 000 km-t futott. A hasznaltauto.hu adatai szerint egy ilyen típusú, de fiatalabb, jóval kevesebbet futott autó irányára 3 990 000 forint - írják.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.