galéria megtekintése

Lufihámozás életlen pengével

Sem puccs, sem palotaforradalom nem várható az MSZP szombati kongresszusán, de a küldöttek kemény vitára számítanak. Sokan elégedetlenek a mostani vezetéssel, a felszólalók jó része valójában már a jövő évi tisztújításra szeretne bejelentkezni.

A borsodi szocialisták – élükön Gúr Nándor korábbi megyei elnökkel – javasolni fogják, hogy minél hamarabb tartsák meg a tisztújítást. Értesüléseink szerint ez lesz a legnagyobb izgalmat keltő esemény az ellenzéki párt szombati kongresszusán. Bár forrásaink szerint igazi kibeszélőshow várható, a párt döntéshozó fóruma nem fog személyi kérdéseket tárgyalni.

Ráadásul – jegyezte meg egy, a Gúrék javaslatát ismerő szocialista – a februári időpontot is úgy fogják bedobni, hogy tudják, az ötlet nem túl népszerű a tagság körében. Ugyanis az MSZP-ben a rendes tisztújítás mindig felmenőrendszerben zajlik, azaz előbb a helyi vezetőket kell kiválasztani, ezután jöhet az elnökválasztás. Azaz Gúr javaslatának az a kockázata, hogy a tisztújítás már karácsony-szilveszter tájékán zajlana. Ha viszont a borsodiak csak februárban indítanák be a gépezetet, akkor legfeljebb egy hónapot nyernek ahhoz képest, amit Tóbiás József javasol. A pártelnök egy újságíróknak tartott tegnapi háttérbeszélgetésen azt mondta, ő májusban vagy júniusban hívná össze a tisztújító kongresszust. 

2014. július 19. A legutóbbi tisztújításon ülhetett be Tóbiás József az elnöki székbe. Egyelőre nem is akar kiszállni belőle
2014. július 19. A legutóbbi tisztújításon ülhetett be Tóbiás József az elnöki székbe. Egyelőre nem is akar kiszállni belőle
Reviczky Zsolt / Népszabadság/archív

 

A szemben álló két tábor az elmúlt napokban mindent megtett a másik ellehetetlenítésére. Tóbiás és az elnökség eredetileg azt tervezte, hogy a pártelnök és a választmányi elnök, Botka László szónoklata után a küldöttek szétszóródnak hat szekcióba, ahol szakpolitikai ügyeket vitatnak meg. Ugyanakkor az országot január óta járó, az elégedetlen tagságot képviselő Mesterházy Attila ragaszkodott hozzá, hogy legyen plenáris vita is az MSZP megrendült helyzetéről. Ezt a kezdeményezést végül Tóbiásék is elfogadták: nem is tehettek másként, ugyanis a párt ügyrendi bizottsága az eredeti napirendi javaslatot leszavazta. Több résztvevő is nagyban készül, a pártvezetést kritizálni akarók elkéregetik küldött-társaik hozzászólásjegyeit, hogy minél hosszabban beszélhessenek.

Bár nincs elnökváltó hangulat, több vidéki politikus azt mondta lapunknak, nagy az elégedetlenség. Két korábbi pártelnök, Kovács László és a határzárépítést támogató Hiller István is nyíltan bírálta a napokban a vezetőséget. Többen kifogásolják, hogy még mindig a Jobbik a legnépszerűbb ellenzéki párt; hogy az MSZP-nek nincs mondanivalója, elszürkült. Sokakat bánt, hogy a párt megszabadul a Jókai utcai székházától, és egy VII. kerületi bérház földszintjén lévő irodába költözik. Egy, az elnököt egyébként támogató politikus is elismerte, hogy a párt – főleg a 2010 előtt felhalmozott adósságai miatt – rossz anyagi helyzetben van. Mint fogalmazott: a „túlélésről” szólnak ezek az évek.

„Elődeimtől nem hallok önkritikát, csak kritikát” – jegyezte meg csütörtökön Tóbiás. Úgy véli, komoly eredmény, hogy az MSZP „megmaradt a változást akarók gyűjtőhelyének”, de gyökeresen más a helyzet, mint 2010 előtt. „Nem az MSZP a probléma, hanem a párt annak a problémának a része, amely az Orbán-rendszer teljes ellenzékét sújtja. Meg kell találni azokat a témákat, amelyek foglalkoztatják az embereket” – mondta a pártelnök. Szerinte az általános fizetésemelés ilyen.

Azt mindenki biztosra veszi, hogy a felszólalások egy része már „bejelentkezés” lesz a jövő évi tisztújításra. Tóbiás a Népszabadságnak adott hétfői interjújában közölte, hogy ő biztosan indul, Hillerről köztudott a pártban, hogy a választmányi elnökséget célozta meg, ahol a posztot megtartani akaró Botkával ütközhet. Nagy kérdés, hogy Mesterházy vissza akar-e térni, vagy egyelőre megelégszik a frakcióvezetői poszttal. Tóbiás tegnap azt mondta, az elnöki és a frakcióvezetői titulus ellenzékben szétválaszthatatlan.

Egy biztos, az alapszabályt úgy módosítják, hogy bekerül az előválasztás intézménye. De már nem kötelező jelleggel. Pedig Tóbiás egy évvel ezelőtt azt mondta: „Még egyszer nem lehet, hogy zárt szobákban informálisan dőljön el, ki a baloldal miniszterelnök-jelöltje, ezt egy előválasztáson a választóknak kell eldönteniük.”

Kell az egységes kép

„Egy hónappal ezelőtt sokan palotaforradalmat vártak. Mostanra viszont láthatóan lenyugodtak a kedélyek” – nyilatkozta lapunknak Reiner Roland. A Republikon Intézet elemzője szerint szombaton kiderül, képes-e egységes párt benyomását kelteni az MSZP, vagy újra fellángolnak a viták.

A pártvezetés számára pedig lényeges, hogy az előválasztás intézménye megkapja a kétharmadot a szavazáson. Ennek azért is nagy a jelentősége, mert ahogy a Republikon is kimutatta az elemzésében, a baloldali tábor rendkívül heterogén. Bár minden csoportban az MSZP a legerősebb, jelenleg nem az egyetlen szereplő a baloldalon.

Kapcsolódó cikkek

Harangozó Tamás: Pártunk léte a tét

Nem lesz rendkívüli tisztújítás az MSZP-ben, de van elégedetlenség a pártban a politikai teljesítmény hiánya miatt, így tavasszal változás jöhet – ez is kiderült Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettessel készített interjúnkból. Hiller Istvánnak, az Országgyűlés alelnökének is feltettük ugyanezeket a kérdéseket, ha kíváncsi arra, ő mit mondott, itt elolvashatja. A két politikussal Bita Dániel és Pető Péter beszélgetett.

Hiller hirtelen megvédte Orbán kerítését

Hiller István, az Országgyűlés MSZP-s alelnöke pártja korábbi állásfoglalásaival ellentétben úgy nyilatkozott az InfoRádiónak, egyelőre nincs jobb megoldás a határkerítésnél.

Tóbiás megkérte Hillert, hogy korrigáljon

Az MSZP-s Hiller István egyetért a déli határzárral, mert annál szerinte egyelőre nincsen jobb.

„Az elmúlt huszonöt év legnagyobb galádsága kezdődött el Magyarországon”

Az elmúlt huszonöt év legnagyobb galádsága kezdődött el Magyarországon a földárverésekkel – jelentette ki az MSZP elnökhelyettese hétfőn Győrben, a megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és földművelésügyi főosztálya előtt tartott sajtótájékoztatón.

Jobbat mond a kerítésnél

Ha valaki úgy gondolja, személyes jövőt tud építeni a pártot bíráló megszólalásaival, az nemcsak a társadalmat nem érti, de az MSZP belső viszonyait sem – üzeni kritikusainak Tóbiás József, aki jövőre újraindul a pártelnöki tisztségért.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.