galéria megtekintése

Lovagkeresztet vitt a józan életű Ádernek a börleszk-per vesztese

12 komment


Czene Gábor

Áder János államfő jogi képviselőjének szerette volna visszaadni lovagkeresztjét Vágvölgyi B. András újságíró, méghozzá a Kúria tárgyalótermében. Nem járt sikerrel. A kettejük perében hozott ítélet nem hirdetett egyértelmű győztest.

A kormánypárti sajtó 2014 végén rászállt az ellenzéki tüntetések szervezőire, a múltjukban talált pitiáner ügyekkel próbálta lejáratni őket. A Kettős Mérce blog válaszul felhívást tett közzé, kérve mindenkit: legyen szolidáris a megtámadott aktivistákkal, tegye nevetségessé a kormánypárti médiagépezetet, leplezze le álszentségüket. Jámbor András, a blog szerkesztője rögtön azzal indított, hogy kisgyerekként ellopott egy nyalókát, de anyukája visszavitette vele.

Az "#kedveshírtévé" ellenkampányhoz csatlakozva Vágvölgyi B. András újságíró a Facebookon írt arról, hogy elöljáróval szemben tanúsított tiszteletlen magatartás miatt öt nap fogdát kapott a katonaságnál. A jelenlegi köztársasági elnök is fogdatársa volt: őt „részeg lövöldözés" miatt harminc napra csukták. Minderről bővebb változatban az Indexnek is nyilatkozott.

Áder János államfő tiltakozott a valótlan és sértő állítás ellen - mondván: csak elbóbiskolt az őrhelyén -, majd perre vitte a dolgot. A bíróság első fokon az Index elleni keresetet elutasította, Vágvölgyivel szemben 50 ezer forintos sérelemdíjat szabott ki. Következő körben a másodfokú bíróság a portált és az újságírót is 600 ezer forintos sérelemdíj megfizetésére kötelezte.

 

Az ügy a Kúriához került. Az Indexet Pálvölgyi Miklós ügyvéd, Vágvölgyi B. Andrást pedig a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) részéről Baltay Levente képviselte. A köztársasági elnök nem jelent meg, csak jogi képviselője, ifj. Balsai István.

Az Index úgy érzi, hogy körültekintően, a szakma szabályainak teljes mértékig eleget téve járt el: megkereste a köztársasági elnöki hivatalt is, és amikor Áder tiltakozása megszületett, azt is közzétette. A portálhoz hasonlóan Vágvölgyi B. András képviselője is azzal érvelt, hogy az ominózus állítás közéleti vita részeként hangzott el. Amúgy a katonatörténeteknek eleve nem szabad szó szerint hitelt adni. A másik oldal ellenben állította, hogy a portál és Vágvölgyi is tudatos rosszhiszemű magatartást tanúsított. Annak pedig nincs jelentősége, közéleti vitában hangzott-e el az valótlan közlés, hogy Áder János részegen – ráadásul az őrhelyét elhagyva – lövöldözött.

A Kúria ebből a szempontból a köztársasági elnöknek adott igazat, és ítéletében kimondta, hogy a valótlan, sértő tartalmú híreszteléssel megsértették Áder János jó hírnevét. A Kúria ugyanakkor a sérelemdíját összegét jelentősen, a portál és az újságíró esetében is 600 ezerről 50 ezer forintra mérsékelte.

A jogsértés jellege a Kúria szerint csekély hatással volt Áder János megítélésére, és jelen ügy szempontjából az is teljesen indifferens, hogy az alaptörvény szerint a köztársasági elnök a honvédség főparancsnoka. Az összeg mértékét illetően a Kúria – ifjabb Balsai István érvelésével szemben – kifejtette: nem ért egyet azzal a felfogással, hogy a sérelemdíj „büntető jelleget" is visel. Mivel a Kúria szerint a „felek részben pervesztesek, részben pernyertesek", a mintegy félmilliós perköltség eloszlik az államfő, a portál és az újságíró között.

Vágvölgyi B. András lovagkereszttel érkezett a tárgyalásra
Vágvölgyi B. András lovagkereszttel érkezett a tárgyalásra

A Bayer Zsolt kitüntetése elleni tiltakozás újabb epizódjaként Vágvölgyi B. András az ítélet kihirdetése után próbálta átadni saját lovagkeresztjét Áder János jogi képviselőjének. Ifjabb Balsai nem vette el (lapunknak elmondta, hogy nincs rá felhatalmazása), arról pedig nem nyilatkozott, hogy a bírósági ügynek lesz-e valamilyen folytatása.

Vágvölgyi B. András elvileg abban maradt a TASZ-szal, hogy „jogfejlesztés céljából" akár Strasbourgig is elmennek, de erről azért később még egyeztetnek.

A lovagkeresztet Vágvölgyi postán elküldi az államfőnek, de az is lehet, hogy – másokhoz hasonlóan – felajánlja jótékonysági árverésre.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.