galéria megtekintése

„Turisztikai latinnal” kínozzák a túravezetőket

13 komment


Kácsor Zsolt

Ha Magyarországon bizonyítványt akarunk szerezni arról, hogy értünk a lovakhoz, és képesek vagyunk lovas túrát is vezetni, akkor kötelező többek közt latin igeragozást és melléknévfokozást is tanulnunk. A szakma szerint „odafönt” valakinek elment az esze.

Habár a magyar nép előszeretettel nevezi magát lovas nemzetnek, az Orbán-kormánynak két-három év alatt sikerült kicsinálnia a hazai lovas képzést azzal a 2012 után hatályba lépett, megdöbbentően életidegen szakképzési kerettantervvel, amely

előírja a turisztikai latin oktatását, valamint a díjugrató rajtengedély megszerzését a lovastúravezető-képzés megszerzéséhez.

Emiatt a legtöbb érintett szakközépiskolában csak meghirdetni sikerült a képzést, de elindítani már nem, s ugyanígy jártak az OKJ-s tanfolyamok lebonyolításával foglalkozó felnőttképzési intézetek is.

 

A probléma egyik oka az említett turisztikai latin oktatása. Ez a modul két fő részre tagolódik: az antik örökség anyagára és a latin nyelvtanra. Előbbi esetében görög és római mitológiát, történelmet, művészetet, építészetet, filozófiát és irodalmat írnak elő, míg a latin nyelvtan kere­tében – idézzük – a kiejtési szabályokat, a főnevek és melléknevek ragozását, a locativus, vocativus, imperativus és participium képzését, az igék közül az activ és passiv indicativus, az activ coniunctivus ragozását, az adverbium (melléknév) fokozását, továbbá a névmásokat és a számneveket oktatják összesen 32 órában.

Az viszont nem derül ki a – 2011-es nemzeti köznevelésről és szakképzésről szóló törvény, valamint a 150/2012. és a 217/2012. számú kormányrendelet alapján készült – kerettantervből, hogy

egy magyar lovastúra-vezetőnek miért is kell tisztában lennie a latin locativus, vocativus és imperativus képzésével.

Egy lovastúra-vezetőnek az a dolga, hogy a lovakat képes legyen szakszerűen ápolni, gondozni, ­tudjon lovagolni, fogatot hajtani, lovasokat oktatni és lovas túrát, lovas tábort szervezni. Így – szakmai tekintetben – a tanterv nem is rossz:­ a leírás szerint a latin modult éppen a lógondozási feladatok ismertetése követi, amibe beletartozik a lótartás és takarmányozás gyakorlata, az istállórend, a lószerszámok ismerete, illetve az állat testalakulásának megítélése a használhatóság szempontjából.

A másik probléma a díjugrató rajtengedély meglétének követelménye, ami az OKJ-s képzést szervező intézmények szerint ugyanolyan nonszensz szigorítás, mint a turisztikai latin oktatása. Egy intézményvezető megkeresésünkre így fogalmazott: a kerettanterv éppen azokat riasztja el a lovásztanulmányoktól, akiknek kidolgozták, mert akik érteni akarnak a lovakhoz, azoknak semmi szükségük a latin melléknév-fokozás ismeretére.

A szakemberek szerint az „eszement
A szakemberek szerint az „eszement” tanterv miatt több intézményben nem tudják elindítani a lovastúra-vezető képzést
Jean-Paul Pelissier / Reuters

A fenti problémák miatt az elmúlt egy évben már sehol az országban nem indult lovastúra-vezetői képzés OKJ-s tanfolyam kere­tében, míg az iskolai rendszerű, nappali képzést bonyolító iskolák közül a szigetszentmiklósi Csonka János szakközépiskola áll legközelebb a rajthoz, itt ugyanis – elegendő számú jelentkező esetén – idén szep­tembertől indul kétéves lovastúra-vezetés szakképzés érettségizettek számára. Forrásaink szerint „a szakma egy-két éve csak kivár”, s a szakközépiskolák, valamint felnőttképzési intézmények abban bíznak, hogy „az eszement tantervet” hamarosan módosítják.

Folytatódik az EduLeaks!

Továbbra is arra kérünk mindenkit, akinek olyan dokumentumok vannak a birtokában, amelyek segítenek bemutatni az oktatási rendszer abszurditását, problémáit, juttassa el szerkesztőségünkbe. Folyamatosan dolgozzuk fel a beérkezett anyagokat. (E-mail: eduleaks@nepszabadsag.hu, postai cím: Népszabadság, 1082 Budapest, Futó utca 35–37.) Forrásainkat sohasem adjuk ki.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.