LMP: meg kell akadályozni az USA és az EU közötti szabadkereskedelmi megállapodást

Az LMP véleménye szerint Magyarország nemzeti érdeke, hogy minden erejével próbálja megakadályozni az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalásokat illetve az egyezmény elfogadását - jelentette ki a párt pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján Schiffer András pártelnök.
Az eseményen részt vett Schmuck Erzsébet képviselő is, aki hangsúlyozta, hogy az uniós tagállamokban szigorúbbak a környezet-, fogyasztó-, egészség- és természetvédelmi szabályok, mint az Egyesült Államokban. Ha ezek a korlátok eltűnnek, akkor Magyarországot "elönti" a klórozott csirke és a gyengébb minőségű élelmiszerek, amiből a multinacionális cégek húznak majd hasznot - közölte. Az LMP számára azért is megdöbbentő, hogy a kormány támogatja a szabadkereskedelmi egyezményt, mert az függőséget okoz majd az ország számára - folytatta.

Schiffer András leszögezte, hogy az ügyben a multinacionális cégek lobbistái rendkívül nagy nyomást alá helyezik az Európai Bizottságot (EB).

A megállapodás részeként Európában leépülhetnek a munkajogok és a közszolgáltatások, nőhet a munkanélküliség, megnehezülhet a kulturális javakhoz vagy a generikus gyógyszerekhez való hozzáférés, miközben veszélybe kerülhet az élelmiszer és a vetőmag önrendelkezés - jelentette ki. Felhívta a figyelmet, hogy az egyezmény elfogadása után a multinacionális cégek "titkos magánbíróságok elé citálhatják a nemzeti kormányokat", ha úgy érzik, hogy azoknak valamelyik döntése sérti az érdekeiket.

Schiffer András pártja nevében felszólította a magyar kormányfőt: követelje az Európai Bizottságtól, hogy hozzák nyilvánosságra a tárgyalási pozíciókat rögzítő dokumentumot és azt is, hogy kik és miért lobbiztak az elmúlt hónapokban az EB-nél. A Lehet Más a Politika azt is elvárja, hogy ha elfogadják az egyezményt, akkor annak ratifikációjáról az Országgyűlés döntsön, "mégpedig úgy, hogy valamennyi magyar parlamenti párt utasítsa el egységesen" - mondta.

Kérdésre válaszolva közölte: miután az egyezmény elfogadásához minden tagállam beleegyezésére szükség van, ezért Magyarország is pozícióban van és "ilyen helyzetben kell emberkednie Orbán Viktornak is".

Egy másik kérdés kapcsán úgy fogalmazott, hogy az elmúlt négy évben a Jobbik beszélt cigánybűnözésről, miközben nem csak az "úgynevezett alkotmányos ellenzék", hanem a miniszterelnök is visszautasította ezt a hangnemet az Országgyűlésben. Az LMP társelnöke az ATV-ben "romabűnözésről" beszélő, a Demokratikus Koalícióban politizáló Eörsi Mátyás kapcsán különösen veszélyesnek tartotta, hogy egy magát demokratának és antifasisztának tekintő párt részéről is szalonképes romabűnözőzni, mert "ez egy gátszakadást jelenthet" - hívta fel a figyelmet. Ennek a "gátszakadásnak" azok a cigány emberek lennének a kárvallottjai, akik dolgozni vagy tanulni szeretnének, de az erősödő előítéletek miatt hátrányt szenvednek. Az ő sorsukkal senki nem játszhat néhány "lehulló" szavazatért vagy polgármesteri helyért - jelentette ki.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.