LMP: felhívás átláthatósági minimumprogramra

Elejét kell venni a korrupciós kockázatoknak az önkormányzatok működésében, a választás után a képviselő-testületekbe, közgyűlésekbe kerülő LMP-s politikusok mindenhol az átláthatóságért fognak harcolni - közölte az ellenzéki párt önkormányzati szakszóvivője.

Az LMP átláthatóvá tenné az önkormányzatok közbeszerzéseit, ezért a választás után a testületekbe kerülő képviselőik indítványozni fogják, hogy független monitorszervezetek működjenek közre a közbeszerzési eljárások lebonyolításában, a pályázatok kiírásától egészen a döntésekig - írja a Magyar Távirati Iroda.

Gerstmár Ferenc, az ellenzéki párt önkormányzati szakszóvivője szombati, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, elejét kell venni a korrupciós kockázatoknak az önkormányzatok működésében. Azt hangoztatta, hogy a választás után a képviselő-testületekbe, közgyűlésekbe kerülő LMP-s politikusok mindenhol az átláthatóságért fognak harcolni, ahogy tették ezt az elmúlt négy évben is. Szavai szerint a "helyi kiskirályokat" a leghatékonyabban a nyilvánosság tudná megfékezni.

Közölte, polgármesterjelöltjeik a választási kampányban a rivális indulókhoz felhívást intéznek egy "átláthatósági minimumprogram" elfogadására. Arról beszélt, ebben egyebek mellett azt vállalnák, hogy az önkormányzatok honlapján minden kötelező információt könnyen elérhetővé tesznek majd.

A minimumprogramban szerepel majd az is, hogy a testületi ülések napirendjét az ülést megelőzően legalább nyolc napon belül elérhetővé teszik az önkormányzat honlapján, míg a testületi és bizottsági ülések jegyzőkönyveit 15 napon belül. A zárt ülésekkel kapcsolatban is szigorú belső szabályzatokat kell elfogadni - fűzte hozzá.

Az LMP képviselői szükségesnek látnák, ha széles körűen biztosítható lenne a "lakossági civil részvétel, hozzászólás lehetősége is". Azt is mondta, képviselőik vállalják továbbá, fellépnek majd azért, hogy az önkormányzatok a rájuk vonatkozó jogszabályokat az átláthatóság vonatkozásában "100 százalékosan" tartsák be.

Idézte a Korrupciókutató Központ Budapest nemrég közzétett törvényességi és átláthatósági vizsgálatát, amely szerint a magyar városok önkormányzataira - a honlapjukra feltöltött információk alapján - néhány kivételtől eltekintve inkább az átláthatatlanság, az elzárkózás, az információk eltitkolása jellemző, nem pedig a nyitottság és az elszámoltathatóság.

Véleménye szerint ha nincs átláthatóság, akkor "az önkormányzatok a nagy politikai blokkok politikai játszóterévé, kádertemetőivé és kampányfinanszírozó vállalkozások kifizető helyeivé válnak", és "titkolni fogják tényleges tevékenységüket".

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.