galéria megtekintése

Liget: „Hazugságcunami”

13 komment

Sz. A. A.

Egy, a múzeumi negyedet ellenző tanárnő végigrágta magát a Városligeti Építési Szabályzat (VÉSZ) partnerségi egyeztetésre bocsátott iratain. Meghökkentő eredményre jutott.

Pénteken lejár a módosított Városligeti Építési Szabályzatának (VÉSZ) véleményezésére adott fővárosi határidő. A partnerségi egyeztetésre rendelkezésre bocsátott dokumentumokból jól látható, hogy a hatályos építési szabályozások a legkevésbé sem játszanak szerepet a VÉSZ megalkotásában. Garay Klára, a Városliget beépítése ellen kitartóan küzdők egyike, a Városliget barátai Facebook-oldal szerkesztője meghökkentő listát állított össze a változásokból: 

Betonzöld lehet a Liget
Betonzöld lehet a Liget - illusztráció
Mirkó István / Népszabadság

Az OTÉK felfüggesztése nyomán lehetővé vált, hogy a régi vidámpark helyére épülő Biodom fedett területe zöldfelületnek számítson, csakhogy sikeresen megvásároltak egy olyan Biodom-tervet, amelyre zöld tető nem is telepíthető, mivel csaknem teljes egészében transzparens szerkezetek alkotják. Így nem lesz zöld tető. 

 

Az Állat- és Növénykertben a kötelezően előírt 40% helyett ezért 25 százalék lesz a zöld, az is csak azért ennyi, mert beleszámították a szökőkutakat, vízmedencéket és csobogókat. Cserébe a Ligetben létesülő vendéglátóhelyek környezetében 10 százalékkal kevesebb lehet a zöldfelület.

A Felvonulási tér beígért zöldítése helyett kiszélesítendő Dózsa György út bekapja mind a százkettő darab japánakácot, amelyek most a történelmi Városliget határát jelzik. Lesz viszont új gyalogos és egy kerékpáros sáv, visszaépül a színház, amelyre nem lehet zöld tetőt tenni, a Regnum Marianum emlékhely, marad az 56-os emlékmű, két épület készül a Néprajzi Múzeumnak. Innen indul a 25 m széles, ligeten átvezető sétány. Ezenfelül létesülnek mélygarázsok le- és felhajtókkal, fogadótér a színházak és múzeumok számára, padok és belső sétányok. A zöldet a gyeptéglarács képviseli a mélygarázs tetején a 81 cm-es talajréteg fölött, amelyen egész nap autók fognak parkolni.

De a park belsejében csak jobb lesz?

Hát nem.

Épül ugyanis egy 200 négyzetméteres látogatóközpont, amiről eddig szó sem volt, 5 darab, egyenként 80 négyzetméteres vendéglátó helyiség, nyolc, egyenként 100 négyzetméteres nyilvános WC és 3 legfeljebb 80 m2 alapterületű kiskereskedelmi egység.

Cserébe lesz kutyafuttató és futókör, új sportpályák és kertészeti központ.

Az ígéretekkel ellentétben nem épül még zöld tető a Zene házára, mivel a lyukas lángos hajlásszöge ezt nem teszi lehetővé.

Az új Nemzeti Galéria födémjére sem tehető, mivel az leginkább rommá tört almásládákra hasonlít, és az újjáépített Közlekedési Múzeum kupolájára sem.

No de majd a széles burkolt utak helyén lesz sok fa és virág!

Nos, nem annyira. A burkolt utak harmadát téglarácsokkal borított felszíni parkolóként hasznosítják. Az új sétány egyetlen „előnye”, hogy megsemmisíti a Rondó három fasorának közepét.

Nem baj, szép lesz az új liget! Csak esetleg az a szép zöld gyep fog hiányozni. 

Hivatalosan továbbra sem csökken a zöldfelület

Cikkünk megjelenése után a Városliget Zrt. közleményben tiltakozott több állításunk miatt. Szerintük ugyanis nem igaz, hogy csökkenne a zöldfelület aránya. Mint írják, a Liget projektnek köszönhetően ez eddigi 60 százalékról 65 százalékra nő majd a zöldfelület a parkban, és ez a növekmény valódi, a vonatkozó szabályoknak megfelelő módon számított vett zöldfelületi fejlesztés lesz.

Az a tény pedig, hogy bizonyos épületekre nem kerül zöldtető, pontosan arra a korábban sokszor hangoztatott aggodalomra ad egyértelmű választ, hogy a Liget projekt nem a tetőkön elhelyezett pázsitfelületek révén, hanem teljes értékű, talajszinten történő bővítéssel fogja növelni a Városliget zöldfelületét.

Ami a Liget átfogó fejlesztése szempontjából talán a legfontosabb, hogy a Városliget számos, feleslegesen lebetonozott felületét vissza fogjuk adni a zöldnek. A Hungexpo irodák, az Ötvenhatosok tere, a Petőfi Csarnok, vagy a Közlekedési Múzeum környezetének átalakítása és fejlesztése révén a mostanihoz képest több lesz a rekreációra használható zöld parkrész. A romos épületek elbontásával, a parkolás térszínt alá helyezésével, az elkerített területek megnyitásával vitathatatlanul nőni fog a zöldfelület - írta közleményében a Városliget Zrt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.