A Liberálisok szerint csak a nőnapon védik a nőket

Az Isztambuli Egyezmény ratifikálásának leszavazása azt jelenti, hogy a Fidesz, a KDNP és a Jobbik elfordult a családon belüli erőszak áldozataitól, a nehéz helyzetben lévő nőktől - mondta Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt (MLP) ügyvivője vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

Az ügyvivő felidézte: kedden arról határozott az Országgyűlés, hogy Magyarország nem ratifikálja az Európa Tanács Isztambuli Egyezményét, amely a nőkkel szembeni erőszak és a kapcsolati erőszak elleni harcról, és azok megelőzéséről szól. Az egyezmény elfogadása arra kötelezné a magyar kormányt, hogy mind a jogi, mind az intézményi kereteket igazítsa a jelenlegi társadalmi helyzethez, amely a nők helyzetét tekintve gyalázatos - fűzte hozzá.

„Harmincegy hét telt el azóta, hogy ez az egyezmény életbe lépett, azóta 31 nő veszítette életét családon belüli erőszak miatt Magyarországon. Ami most kedden történt, gyakorlatilag azt jelenti, hogy a Fidesz, a KDNP és a Jobbik - kéz a kézben - elfordult ezektől a nőktől, akik jelen pillanatban is veszélyben forognak" - mondta.

Az ügyvivő véleménye szerint Magyarországon a férfiak és a nők egyenlősége szempontjából különösen rossz a vonatkozó törvényi szabályozás, a Világgazdasági Fórum felmérése alapján az unióban az ország az utolsó helyen áll a tekintetben, hogy mennyire jó ma Magyarországon nőnek lenni. A kontinensen - Bősz Anett szerint - ebben a statisztikában Magyarország csak Albániát, Örményországot és Azerbajdzsánt előzi meg. Az Isztambuli Egyezményt pedig még olyan országok is ratifikálták, mint Bosznia-Hercegovina, Albánia és Szerbia - tette hozzá.

„Egészen egyszerűen nem tehetjük meg, hogy büntetőjogi következmények nélkül hagyjuk azt, hogy sok százezer nő szenved ebben az országban" - hangsúlyozta.

Az MLP azt szeretné, ha mielőbb ratifikálnák az Isztambuli Egyezményt, ugyanakkor olyan jogszabályi változtatásokra is szükség van, amelyek a távol tartás intézményét valóssá teszik - mondta Bősz Anett.

Az Igazságügyi Minisztérium szerdán azt közölte az MTI-vel, hogy a kormány továbbra is elkötelezett az erőszak minden formája elleni küzdelem mellett, és a kabinet döntésétől függően az Isztambuli Egyezmény kihirdetéséről szóló törvény tervezete még idén tavasszal az Országgyűlés elé kerülhet.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.