Lézerblokkolót használ a debreceni polgármester?

A DK helyi vezetője szerint lézerblokkolók vannak a debreceni polgármester és alpolgármesterek által használt hivatali kocsikban. Méghozzá ugyanolyanok, amilyet korábban Lázár János használt.

– A debreceni önkormányzat tulajdonában lévő, kizárólag a polgármester és az alpolgármesterek által használt hivatali autókra szerelt szerkezetek  teljesen úgy néznek ki, mint a 2011-ben nagy közfelháborodást keltő Lázár János „lézerblokkolós" botrányában már megismert berendezések. Nem kell agysebésznek lenni ahhoz, hogy rájöjjünk, ezek nem gyári tartozékok, hanem utólag beépített szerkezetek. Ki adott utasítást a beépítésükre, és mennyibe kerültek? – tette föl a kérdést Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció (DK) debreceni városi elnöke, önkormányzati képviselő.

Mint mondta, ilyesmit nem azért építtetnek be, hogy ezek után soha ne használják, s annak is kicsi a valószínűsége, hogy a hivatal alkalmazottjai, a gépkocsik sofőrjei saját sebességmámoruk kielégítésének palástolására döntöttek volna úgy, hogy mindhárom autóba beépíttetik ugyanazt az eszközt, darabonként akár 150-200.000 forintért.

A gyanús szerkezet pirossal bekarikázva, jobb oldalon
Varga Zoltán

Varga szerint az is elképzelhetetlen, hogy az autókban rendszeresen utazók nem tudnak a szerkezetekről, mivel a lézerblokkolók jól hallhatóan, általában ízes magyarsággal kommunikálnak, és jelzik, ha működésbe lépnek.

A DK-s képviselő közölte: a beszerelt lézerblokkolókat látva a törvényességi kérdések mellett - hiszen törvény tiltja a rendőrségi elektronikai eszközök, sebességmérők blokkolását - további morális kérdések is felvetődnek. Mert - mint fogalmazott - milyen politikai elit az, amely a törvény szándékolt átlépését – legyen az milliárdos korrupció, vagy akár „csak" lézerblokkolók használata – napi gyakorlatként, a Fidesz politikai privilégiumaként, hűbérúri javadalmazásként kezeli?

A témáról megkérdeztük a fideszes vezetésű önkormányzatot, amelytől a következő választ kaptuk: „Az önkormányzatiság kezdete óta a városházán nincs személyhez kötött hivatali autóhasználat. Így sem a polgármester, sem az alpolgármesterek nem használnak kizárólagosan egy-egy autót. Varga Zoltán képviselő úr olyan, Magyarországon legálisan forgalomba hozható eszközt próbál illegálisnak beállítani, amelyet bárki használhat a saját autójában. Ezen eszköz használatának módját jogszabály határozza meg. Azt, hogy a hivatali autókba szerelt eszközöket nem a Varga Zoltán által vélelmezett módon, hanem a jogszabályi kereteknek megfelelően használjuk, az is bizonyítja, hogy 2015-ben 2 db sebesség-túllépés miatti bírságot is kaptunk. Ezeket a büntetéseket nem az önkormányzat, hanem a hivatal belső eljárásrendjének megfelelően a sebesség-túllépéssel érintett gépjármű vezetője fizette meg."

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.