Lezárult a nyomozás: a „floridázás” nem bűncselekmény

Annak idején nagy botrányt kavart, hogy debreceni cég- és városvezetők egy konferenciára Floridába utaztak közpénzen, majd tengerparti nyaralós fotókat töltöttek föl a világhálóra. A költségeket utólag megfizették. A rendőrség szerint minden rendben volt. 
Az országszerte „floridázásként” elhíresült ügyben megszüntette a nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt folytatott nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiemelt Ügyek Osztálya - írja a debreceni vagy.hu online újság.
 
A feljelentést Káposznyák István, az Együtt akkori debreceni politikusa tette, aki hivatali visszaélés, hűtlen kezelés, költségvetési csalás, utóbbihoz kapcsolódó felügyeleti vagy ellenőrzési kötelezettség elmulasztása és közokirat-hamisítás bűncselekmények gyanújára hivatkozott.
 
Az ügy előzménye: a vagy.hu 2013 novemberében írta meg, hogy debreceni cég- és városvezetők Floridába utaztak egy energetikai konferenciára és kiállításra. Az elsődleges, nem hivatalos információink arról szóltak, hogy mindenkinek a munkáltatója finanszírozta az utat, holott a résztvevők egy része inkább nyaralt, semmint konferenciázott: a Facebookra föltöltött fotók szerint koktélt ittak a tengerparton.
 
Káposznyák István 2014 áprilisában tett feljelentést, hogy kiderüljön: történt-e visszaélés az önkormányzati vagyonnal kapcsolatban, ki engedélyezte az utazás kifizetését, és az milyen vagyonból történt.
 
A most megszüntetett nyomozás során nem merült fel olyan adat, ami alapján hivatali visszaélés gyanúja megállapítható lenne, a hivatalos személyek a hatáskörüket nem lépték túl. A rendőrség megállapította: a polgármester, az alpolgármesterek és a jegyző feladatkörei számos ponton kapcsolódnak az energetikai közműhálózattal kapcsolatos tevékenységekhez, ezért egy nemzetközi és a témában jártas szakemberek által is színvonalasnak minősített energetikai konferencián és szakkiállításon való részvételük, továbbá annak engedélyezése hivatali visszaélés vagy hűtlen kezelés elkövetésének gyanúját nem veti fel.
 
A gazdálkodó szervezetek részéről részt vevő személyek kiutazásának engedélyezése „a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően történt”. Szekeres Antal jegyző külföldi kiküldetését Pajna Zoltán alpolgármester engedélyezte Kósa Lajos polgármester nevében. Pajna Zoltán kiküldetését pedig Somogyi Béla alpolgármester engedélyezte szintén Kósa nevében.

A rendőrségi anyag azt írja: Kósa Lajos polgármester „személyesen eljárva” visszavonta a jegyző és az alpolgármester kiküldetési engedélyét. Ezt követően Pajna és Szekeres – nagyobb részben átutalással, kisebb részben házi pénztári befizetéssel – a kiutazási és részvételi költségeket maradéktalanul visszafizették a polgármesteri hivatal, a repülőjegyek költségeit pedig a vagyonkezelő részére. 
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.