galéria megtekintése

Győzött az üzlet az engedély felett

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 12. számában
jelent meg.


Szalai Anna
Népszabadság

Naponta 60–70 szippantókocsi üríti ki tartályát a hatóságok által tavaly lezárt Cséry-telep egyik korábban használaton kívül helyezett szennyvízleeresztőjébe. A fővárosi cégen túl több magáncég is él a lehetőséggel. Holott a telepről szivárgó szennyezett talajvíz már hónapokkal korábban elérte a lakott település határát.

Amikor hétfőn ott jártam, éppen hét szippantókocsi várakozott arra, hogy leeressze a szennyvizet. A fővárosi járművek mellett több magánvállalkozás autója is felsorakozott a felnyitott sorompónál – számol be a helyszínen tapasztaltakról Szaniszló Sándor fővárosi képviselő.

Az érintett XVIII. kerület szocialista polgármesterjelöltje szerint aligha volt erre felhatalmazásuk, mint ahogy a telep újranyitására sem kaphatott engedélyt a fővárosi önkormányzat, illetve a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. (FTSZV), miután a Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelet tavaly októberben a helyszínen vett hat mintából ötben veszélyes hulladéknak minősülő anyagot talált. A felügyelőség ezek után azonnali hatállyal bezáratta a hulladéklerakó telepet.

Szaniszló Sándor a szippantókocsik megjelenését firtató kérdésére először azt a választ kapta, hogy a használaton kívüli szennyvízleeresztőt az elmúlt hetek nagy esőzései miatt nyitották meg ideiglenes jelleggel, ám később kiderült, hogy legalább 3–4 hónapig üzemel majd az ürítő, és nem csupán a kiszivattyúzott esővizet hordanák ide. A leeresztő egyébként a lezárt telep szélén található, eddig is csupán egyetlen sorompó zárta el a közúttól.

 

Szaniszló szerint a környezetszennyezés mellett a szippantókocsik miatt megnövekedett forgalom is nagy gondot okoz, mivel a közelben zajló csatornaépítések okán számos utat lezártak, illetve korlátozták az ott haladó forgalmat. A Népszabadság megkereste az FTSZV-t felügyelő Budapesti Városüzemeltetési Központot (BVK), amelytől azt a választ kaptuk, hogy a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) Zrt. karbantartási munkák miatt lezárta a Meddőhányó utcai leeresztőt július 21-én.

A karbantartási munkálatok július 28-ig tartottak volna, de augusztus közepéig is eltarthatnak, ezért ideiglenes jelleggel megnyitották a Péterhalmi utcai leeresztőhelyet. A BVK tájékoztatása szerint az FTSZV Kft. rendelkezik a munkavégzéshez szükséges hatósági engedélyekkel.

Pesti Imre szerint itt minden rendben van
Pesti Imre szerint itt minden rendben van
M. Schmidt János / Népszabadság

A XVIII. kerületi hulladéklerakó 2007-től egészen a botrány tavaly őszi kirobbanásáig engedély nélkül végezte a veszélyes hulladék „kezelését”, ami nem állt másból, minthogy az olajos iszapot közvetlenül a Cséry-dombokon ásott gödrökbe engedték. A januárra elkészült belső ellenőrzési jelentéséből kiderült, hogy erről már hónapokkal az ügy kipattanása előtt tudott a városvezetés.

Szaniszlónak a rendőrségen tett feljelentése szerint az FTSZV folytatólagosan, nagyüzemben helyezte el az FKF Zrt., valamint egy magyarországi üzemanyag-kereskedéssel foglalkozó multinacionális cég veszélyes hulladéknak minősülő, egészséget károsító szennyvíziszapját a Cséry-telepen, méghozzá úgy, hogy tisztítatlanul a XVIII. kerület, Ipacsfa utcai telephely földjébe temetik. (Ezt később a belső ellenőrzés is megerősítette.) A helyszíntől 200 méterre található a Fővárosi Vízművek egyik telephelye. Innen látják el ivóvízzel a dél-pesti régiót.

A fővárosi kormányhivatal októberi vizsgálatakor mindent rendben talált. Pesti Imre kormánymegbízott bejelentette: semmiféle, a kerület polgárait veszélyeztető szennyeződés nem került a talajba. Ezzel szemben a Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelet a helyszínen vett hat mintából ötben veszélyes hulladéknak minősülő anyagot talált, és azonnali hatállyal bezáratta a telepet.

A főváros azóta összesen 487 tonna szennyezett iszapot vitetett el az öt év alatt engedély nélkül odahordott 48 ezer tonnából. Tarlós István október elején azonnali hatállyal „menesztette” Wohner Zsoltot, a cég ügyvezető igazgatóját, aki nem sokkal később a főváros másik cégénél, a Vízműveknél kötött ki.

Az iszapüzletből évente 180–200 millió forint bevételre tett szert a főváros cége – az ügyvezető szerint köbméterenként 2–3 ezer forint volt a nyereség –, mégis mindvégig veszteséges volt. Az átfogó jelentés se tudta kideríteni, hová tűnt a pénz. A hulladéklerakó felszámolása becslések szerint több tízmilliárdot is felemészthet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.