galéria megtekintése

Lezárták, kiürítették, majd újra megnyitották a Keletit - videóval

53 komment

NOL

A MÁV legfontosabb fővárosi fejpályaudvarán a vonatforgalom reggel 9 órakor állt le. Nem sokkal 10 óra után már újra elindulhattak egyes vonatok, miközben a migránsokat kiterelték az épületből. A menekültek emiatt megint tüntetni kezdtek. A vasúti forgalom kezd helyreállni, de csak útlevéllel engednek fel a vonatokra.

Kedd reggel kilenc órától a Keleti pályaudvar hatósági zárás miatt további intézkedésig nem indít és nem fogad vonatokat – közölte reggeli szűkszavú közleményében a MÁV.

Már-már kezelhetetlenné vált a tömeg a pályaudvaron
Már-már kezelhetetlenné vált a tömeg a pályaudvaron
Balogh Zoltán / MTI

A személyvonatok Kőbánya felső, illetve Rákos állomásig közlekedtek, és onnan indultak vissza a vidéki célállomásokra. A lezárás miatt a 73-as és a 76-os trolibusz nem érinti a Munkás utca és a Keleti pályaudvar megállót, a 80A trolibusz pedig a Gumigyár, az Aréna Pláza és a Keleti pályaudvar megállót – közölte Facebook-oldalán a Budapesti Közlekedési központ délelőtt.

 

Tíz óra után a rendőrök kiürítették a pályaudvart, mindenkit kitereltek. Az MTI beszámolója szerint azok sem utazhattak el, akiknek érvényes menetjegyük volt.

Mindenkit kitereltek
Balogh László / Reuters

A helyszínről jelentkező tudósítónk azt mondta, hogy a pályaudvar Kerepesi úti oldalánál az embereket tranzitbuszokra próbálták felterelni, ami ellen a migránsok hevesen tiltakoztak.

Az emberek kiabálnak és küzdenek a készenléti rendőrökkel. 

Újabb tüntetés a Keletinél
Újabb tüntetés a Keletinél
Balogh Zoltán / MTI

Mint megtudtuk, a készenlétisek mellett sok egyenruhás tartózkodik a területen, akik tudósítónk elmondása alapján „csak állnak és röhögcsélnek".

Friss hírünk a témában: Kiszorítják a menekülteket

A rendőrök kedd délelőtt 11 óra körül megkezdték a menekültek kiszorítását a Keleti pályaudvar nemzetközi pénztárának helyet adó csarnokból. További részleteket itt olvashatnak.

Hiába vettek jegyet

A menekültek nem sokkal később tüntetni kezdtek a Baross téren. Azt kiabálták, "Szíria", valamint "Germany" és "München", azt követelték, hogy engedjék őket továbbmenni Németországba. Több százan az érvényes, Németországba szóló vonatjegyüket lobogtatták.

Fotó: Balogh László / Reuters

Előbb-utóbb

Nem sokkal 10 óra után megindult a vonatközlekedés a Keleti pályaudvaron – közölte a vasúttársaság lapunkkal. A Budapest-Újszász-Szolnok, a Budapest-Hatvan-Miskolc és a győri vonal vonatai "előbb-utóbb" ismét a Keleti pályaudvarig fognak közlekedni.

Tömegek utaznak

A bécsi Westbahnhof pályaudvarra 3650 menekült érkezett hétfőn Magyarországról, a nagy részük már továbbutazott Németország felé – közölte az osztrák rendőrség kedden. A vasútállomásra éjfélkor futott be az utolsó vonat Magyarországról.

A további részletekért kattintson! >>>

Az MTI tudósítója azt tapasztalta, hogy a Bécs felé induló nemzetközi vonat beállt a vágányra, a turisták ott vannak a csarnokban, de migránsokat nem engednek be. Egyórás késéssel, nem sokkal háromnegyed 11 után végül elindult a Bécsbe tartó Railjet.

A MÁV helyettes szóvivőjének tájékoztatása szerint a vonatforgalom várhatóan csak a kora esti órákra fog helyreállni, addig jelentős késésekre és vonatelmaradásokra kell számítani. A vonatközlekedés változásairól a Mávdirekt telefonos ügyfélszolgálaton, a MÁV csoport internetes elérhetőségén és a Vonatinfó mobilapplikáción lehet tájékozódni.

Érvényes jeggyel sem utazhatott senki
Balogh László / Reuters

A feszültség egyre nő

A Keleti pályaudvaron dolgozó önkéntesektől kapott információk szerint egyre nagyobb feszültséget okoz a menekültek körében az: hétfő óta sokan, sok pénzt veszítettek azért, mert nem tudták felhasználni a müncheni vonatra váltott jegyeket. Hétfőn több százan voltak, akik egyszerűen nem fértek már fel a túlzsúfolt szerelvényekre, kedden pedig a rendőrség nem engedte őket a vonatokra. A jegyek többségét ráadásul a vonat indulása után elméletileg nem is válthatják vissza. Igaz, forrásaink szerint kedden a MÁV úgy döntött, hogy éjfélig visszaadja a fel nem használt jegyek árát, ám ezzel nem segített sokat. A pályaudvarra, így a pénztárakhoz sem léphettek be kora délután a menekültek. Egy önkéntes azt mondta, tud olyan szír családról, amely több mint 300 ezer forintot fizetett jegyekért hétfőn, de kedden már a vonatuk közelébe sem juthattak.

A pályaudvar lezárását a rendőrség rendelte el. Az intézkedés okát egyelőre nem jelentették be. Lapunk úgy tudja, a forgalom leállításában szerepet játszott a menekültek miatt hétfő délutánra kaotikussá vált helyzet. A vonatra feljutni próbálók tülekedése ugyanis már a vasúti közlekedés és az utasok biztonságát veszélyeztette. Név nélkül nyilatkozó szemtanúk szerint a menekültek a vasúti kocsik alatt bujkáltak a rendőrök elől, és szó szerint tettleges közelharcot vívtak az induló járatokra való feljutásért. (A rendőrség feltehetően egy ideje készült már a lépésre, lapunk munkatársa reggel fél 7 előtt azt látta, hogy a Keleti környékén, a Baross tértől egy-egy sarok távolságra rendőrautók gyülekeztek.)

Újraindult a forgalom

A hatóságok csak a megfelelő úti okmánnyal és szükség esetén vízummal rendelkezőket engedik felszállni a Nyugat-Európába közlekedő vonatokra. A Keleti pályaudvaron tíz órától megszűnt a hatósági zárás, ezért a főpályaudvar újra indít és fogad vonatokat. A rendőrség intézkedésének megfelelően a Keleti pályaudvarra csak a kijelölt bejáratokon, szabályozott körülmények között lehet belépni, és a külföldre tartókat a megfelelő nemzetközi pénztárakhoz irányítják – olvasható a MÁV délután kiadott, lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Csak útlevéllel

A MÁV-START a rendőrséggel történt egyeztetések után, a rendezett utasforgalom helyreállítása érdekében elrendelte, hogy az utasok kizárólag a továbbutazásra jogosító igazolványok birtokában vásárolhatnak menetjegyet a Nyugat-Európába tartó vonatokra. Az Európai Gazdasági Térségen (EGT) kívüli országok polgárai részére a régi nemzetközi pénztárban (amely a Thököly út felőli Lotz teremtől a posta irányában található) biztosítja a jegyváltás lehetőségét a vasútvállalat. Az EGT tagállamainak polgárai a Baross étterem melletti, új nemzetközi pénztárban tudják megvásárolni a külföldi úti célra érvényes jegyüket. A jogosultságot az adott országban kiállított személyazonosításra alkalmas igazolvánnyal kell igazolni.

Gyanakvóak a menekültekkel

A visszaélések elkerülése érdekében a MÁV-START és az értékesítést végző partnerei az összes nemzetközi pénztárban új korlátozást léptettek életbe: egy utasnak annyi menetjegy szolgáltatható ki, ahány érvényes személyazonosításra alkalmas igazolványt, úti okmányt be tud mutatni. Ennek hiányában a kiszolgáltatható menetjegyek száma maximálisan kettő darab. Egy menetjegynek tekintik a menetjegyet és a mellé kiadott helybiztosítást, illetve az olyan menetjegyeket, amelyeket külön adtak ki, de egy utazás egymást követő szakaszaira érvényesek. Egy menetjegyen legfeljebb kettő utas számolható el, kivéve, ha az utas ennél több érvényes személyazonosításra alkalmas igazolványt mutat be. A vasúttársaság az adott okmány számát a menetjegyen feltünteti az értékesítés során. A nemzetközi menetjegyek hátoldalára írt feljegyzéssel pedig a külföldi vasútvállalatok jegykezelőit is tájékoztatják az intézkedés okáról.

A 40 eurós lehúzás

Azon utasoknak, akik jegyeiket előre megváltották, lehetőségük van az utazásról lemondani. A Magyarországon váltott jegyek árát a kialakult helyzetre való tekintettel kezelési költség levonása nélkül, 40 euró vagy annak megfelelő forintösszeg felső határáig azonnal visszatérítik az utasoknak kedden éjfélig. Szeptember 2-tól a menetjegyek visszatérítése az általános szabályok szerint – kezelési költség levonásával – történik, a pénztári visszatérítés felső értékhatáráig (további intézkedésig 40 euróig vagy annak megfelelő forintösszegig). A magasabb értékű menetjegyek visszatérítése a nemzetközi díjszabás visszatérítési szabályai szerint az ügyfélszolgálatokon keresztül történik – közölte a vasúttársaság.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.