Levelet írt Balognak a halálra ítélt iskola

Nyílt levéllel fordult Balog Zoltánhoz a 15. kerületi Neptun utcai Általános Iskola közössége. A szülők és a pedagógusok azt kérik az emberi erőforrás-minisztertől, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ tankerületi igazgatójának az intézményük átszervezésére vonatkozó felterjesztését ne támogassa. Azaz ne szüntesse meg az iskolát.
„Amennyiben aláírásával támogatja az átszervezést – írták –, ön egyetért azzal, hogy ma Magyarországon előzetes hatástanulmány, az érintettekkel való egyeztetés, párbeszéd, kompromisszumokra törekvő javaslatok figyelembe vétele nélkül be lehet zárni, szakmai indok nélkül meg lehet szüntetni iskolát.” A közösség – mely iskolamentési akciója során a helyi önkormányzattól sem kapott támogatást – az átszervezési folyamatról azt írja, hogy az általános iskola első évfolyamára történő beiratkozás előtt két nappal tájékoztatták a szülőket.
Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ április elején értesítette arról az iskolát, hogy az épületben szeptembertől a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő alapítványa által működtetett kínai-magyar két tannyelvű iskola gimnáziumi osztályokat indítana, ezért a Neptun mostani tanulói és tanárai más iskolákba kényszerülnének. Később a Klik úgy módosította álláspontját, hogy átszervezés kezdődik, erre az iskola alacsony kihasználtsági szintje miatt van szükség. A tanárok és a szülők hiába érveltek azzal, hogy közel 70 sajátos nevelési igényű tanítványuk is van, és más iskolák sem panaszkodhatnak túlzsúfoltságra.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

A rákospalotai képviselő-testület április 30-i ülésén a Klik tervei mellett állt ki, amivel magára hagyta a fennmaradásáért küzdő Neptun utcai iskolát. A miniszter május végén dönt arról, hogy meglesz-e az átszervezés. Ha igen, a neptunosoknak ősztől más iskolákba kell járniuk.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.