Lévai örömmel fogadja, ha az LMP visszalép a javára

Hivatalosan is bejelentették: Lévai Katalin indul a II. kerületi időközi parlamenti választáson több civilszervezet és az MSZP támogatásával. A politikusnő bemutatkozóján kérdésünkre kijelentette: ha az LMP tényleg meg akarja törni a kétharmados erőt, akkor lépjen vissza a javára.

Biankó csekk kiállítását várják el a választóktól – így kommentálta a Népszabadság kérdésére Lévai Katalin azt, hogy a II. kerületi időközi parlamenti választáson induló fideszes és ökopárti jelöltje már bent ül az Országgyűlésen.

Bemutatkozó tájékoztatóján a több civilszervezet mellett az MSZP támogatását is bíró egykori EP-képviselő lapunknak azt mondta: nem lenne szabad hagynia a választóknak, hogy a pártközpontok döntsék el, kik kerüljenek be a törvényhozásba. Tudniillik a Balsai István fideszes képviselő alkotmánybíróvá választásával megüresedő II. kerületi mandátumért a kormányzópárt a már parlamenti politikus Láng Zsoltot, az LMP pedig a szintén parlamenti képviselő Karácsony Gergelyt küldi harcba. A Jobbik színeiben Bodor Zoltán, a kerület önkormányzati képviselője küzd a voksokért.

Lévai Katalin hivatalosan több civilszervezet (például a Rákbetegek Országos Egyesülete, illetve a MEASZ) támogatásával indul a megmérettetésen, de maga mögött tudhatja az MSZP-t is. Lévai egyébként nem tagja a szocialista pártnak, tagkönyvvel egy rövid ideig rendelkezett csak korábban. „Független jelöltként nehéz elindulni. Az MSZP nyilván azért támogat, mert osztja azokat az értékeket, amelyeket én is képviselek. Szeretném megmutatni, hogy ezen a baloldalon is vannak olyan nyitott és civil emberek, mint amilyen én vagyok” - nyilatkozta Lévai Katalin.

Az egykori esélyegyenlőségi miniszter lapunk azon kérdésére, hogy miként lehet érdemben felvenni a versenyt a Fidesszel, ha az ellenzéki oldal nem közösen indul, Lévai úgy válaszolt: „ha az LMP visszalép a javamra, meg fogom köszönni”. A politikusnő egyébként hangsúlyozta, hogy szerinte a kerületiek elégedetlenek a Fidesz-kormánnyal, és a mostani időközi választás ezért túlmutat önmagán, az eredmény akár precedensértékű is lehet.

„Érzelmi falat kell áttörni, ami elválasztja a politikát a civilektől. Tudom, hogy sokan ellenérzéssel viseltetnek a politikusok iránt. Ez egy különleges kerület, sok a magasan kvalifikált, gondolkodó, kreatív ember, akik érzékenyek az emberi jogi és szociális kérdések iránt. Hozzám hasonlóan” - fogalmazott Lévai Katalin, hozzátéve: „párbeszédre épülő, kritikai értelmiségi gondolkodással átitatott magatartást kívánok felmutatni a bezárkózó Fidesz-világgal szemben, mert Magyarország új esélyre vár”.

A II. kerületi időközi parlamenti választás első fordulóját november 13-án tartják.

Lévai Katalin még az Európai Parlament MSZP által jelölt tagjaként Brüsszelben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.