Kezd elfajulni a szoborbotrány Pécsen

Nyílt levélben közölte Böszörményi István pécsi szobrászművész: mostantól nem járul hozzá, hogy felállítsák munkáit a baranyai megyeszékhelyen.
Böszörményi tavaly, amikor Pécs belvárosában leleplezték Kligl Sándor Weöres Sándor-szobrát, az ünnepségen hangosan tiltakozott, és liszttel öntötte le a művet. Böszörményi azért tette ezt, mert szerinte – és művésztársainak túlnyomó többsége szerint – a Kligl műhelyében készült Weöres-szobor giccs, ráadásul a mű kiválasztását, zsűrizését és finanszírozását tisztességtelennek látta. Tudni kell, hogy a szoborhoz ötmillió forintot adott a Nemzeti Kulturális Alap, amelynek a bizottságában benne van a szobor alkotója, Kligl Sándor is. Kligl felesége, Lengyel Györgyi az EMMI közigazgatási államtitkára.
Helyreigazítás

Valótlanul állítottuk, hogy dr. Lengyel Györgyi, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) közigazgatási államtitkára a felesége Kligl Sándor szobrászművésznek.

 

Böszörményi liszttel öntötte le Kligl Weöres-szobrát
Böszörményi liszttel öntötte le Kligl Weöres-szobrát
Laufer László / Népszabadság

Az 51 éves szobrász azt mondta: tudja, hogy követelései teljesíthetetlenek, ezért célja a figyelemfelkeltés volt, mert normális világban olyan szobrot, mint Kliglé, nem állítanak köztérre. Böszörményi – akinek amúgy hat szobra áll Pécsett – levelét elküldte Lengyel Péternek, a pécsi egyetem művészeti kara dékánhelyettesének. Korábban a kar is tiltakozott a Kligl-szobor minősége és Pécsre kerülésének módja miatt, s továbbra is szeretnék elérni, hogy vigyék el a művet a városból. Ezt a követelést 850 művész írta alá országszerte, ám a petícióra nem válaszolt a város kormánypárti vezetése. A művészeti kar arra készül, hogy a volt növendékek 14 munkáját felállítják a Zsolnay Kulturális Negyedben. E művek között ott lett volna Böszörményi egyik szobra.

Lengyel butaságnak tartja Böszörményi tiltó gesztusát. Mi értelme annak, hogy nem állítunk fel egy jó szobrot, mert a városban már áll egy rossz? – kérdezi.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.