Letagadta a Juhász Pétert gyalázó közleményét a Fidesz

Különös személyiségi jogi per folyik Juhász Péter és a Fidesz között. Az Együtt alelnöke azért követel félmillió forint sérelemdíjat, mert a kormánypárt belvárosi szervezete egy nappal a 2014-es önkormányzati választás előtt azt állította róla: „a biztonsági kamerák felvételei szerint dülöngélve, nyilvánvalóan alkoholos vagy drogos állapotban" plakátokat rongált. A közleményből az MTI hírt írt, amelyet több portál átvett. Juhász akkor az ellenzék belvárosi polgármesterjelöltje volt.

A Fidesz nem találja a közleményt - segítünk
A Fidesz nem találja a közleményt - segítünk

A bíróságon a Fideszt képviselő ügyvéd váratlan védekezést terjesztett elő: nem a párttól származik a közlemény, ugyanis nem találták nyilvántartásukban. Azt is hozzátette: sokszor visszaélnek különböző szervezetek nevével, logójával. Az azonban példátlan vád – különösen a kormányoldalról –, hogy mindezt az állami hírügynökség tenné.

Még érdekesebb, hogy a Fidesz jogi képviselője nem zárja ki, hogy valóban a párttól érkezett a közlemény, s ezt végül sikerül is bizonyítani. Erre az esetre is előterjesztett védekezést: a közlemény állításai véleménynek minősülnek, ráadásul kampányidőszakban a politikusoknak még inkább tűrniük kell a kritikát. „Amennyiben az alperestől származik a közlés, nyilvánvaló, hogy a közlés megtételére megfelelő alappal rendelkezett" – érvelt a bíróságon Csóka Velmira ügyvédjelölt, jelezve, Juhász maga is elismerte, hogy átragasztotta Szentgyörgyvölgyi Péter fideszes polgármesterjelölt plakátjait. Az a következtetés pedig, hogy az Együtt politikusa drog hatása állt, abból vonható le az ügyvéd szerint, hogy „liberális szemléletet képvisel a drogfogyasztás kérdésében", s korábban elismerte, hogy használt kábítószert, mint ahogy azt sem vitatja, hogy „volt már alkoholos befolyásoltság alatt". Juhász ügyvédje erre megjegyezte: ő is fogyasztott már alkoholt, de ebből nem lehet arra következtetni, hogy minden tettét részegen követi el.

Juhászék egyébként azt valószínűsítik, hogy a Fidesz-központban azért nem találják a közleményt, mert azt a párt belvárosi szervezete adta ki. Perelni viszont csak a pártot lehet.

Juhász Péter
Juhász Péter
Koncz György / Népszabadság

A bíróság ezután megkereste az MTI-t, ám ennyi idő elteltével a távirati iroda sem találta meg a közleményt. Juhásznak nincs könnyű dolga, hiszen felperesként neki kellene bizonyítania, hogy a közleményt – amely az Országos Sajtószolgálat felületén nem jelent meg, az MTI híre nyomán viszont bejárta a sajtót – valóban a Fidesz küldte a hírügynökségnek. Az Együtt politikusa végül azt a megoldást választotta, hogy keresetét kiterjeszti a távirati irodára, pontosabban a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.-re, amelybe az MTI beolvadt. Juhász szerint ugyanis két lehetőség van: a Fidesz rosszhiszeműen letagadja saját közleményét, vagy az MTI-nél valaki a kormánypárt nevében gyalázkodó közleményeket tesz közzé. Juhász ez utóbbit nem tartja valószínűnek, hiszen a hírügynökségnél meghatározott rend alapján dolgozzák fel a pártközleményeket, azok nem érkezhetnek bármilyen e-mail címről. Ezt támasztja alá az is, hogy a Fidesz másfél éve nem tiltakozott a nevében kiadott közlemény miatt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.