galéria megtekintése

Leszereltek és kivándoroltak a Burka-per tanúi

0 komment


Kácsor Zsolt

Fia vádolta meg az apját és a nagyapját a tizenhét év ezelőtti gyilkossággal.

Aktív nyomozók és egykori rendőrök tanúkihallgatásával folytatódott id. és ifj. Burka Ferenc – apa és fia – perújítási tárgyalása a Debreceni Törvényszéken. A két férfi azzal vonult be a magyar jogtörténetbe, hogy a valaha megítélt legnagyobb összegű állami kártalanítást kapták börtönéveikért: az apa húsz-, a fia pedig huszonötmillió forintot. A roma származású férfiakat tizenhét évvel ezelőtt vádolták meg gyilkossággal, az apát tizenhárom, a fiát pedig tizenöt év fegyházra ítélték 2002-ben, az új eljárás során, 2005-ben azonban bizonyítottság hiányában felmentették őket, s hat év rabság után kiszabadultak.

Ügyük 2013 őszén meglepő fordulatot vett: az ügyészség bejelentette, hogy perdöntő szóbeli és tárgyi bizonyítékok merültek fel Burkáék bűnösségét illetően, s előkerült egy rozsdás tévéantenna is, amely állítólag a meggyilkolt férfi tulajdona volt. A perújítás során kiderült, hogy az apa és fia vélhetően egy hétköznapi családi viszálykodás következményeként került ismét bíróság elé: ifj. Burka Ferencnek megromlott a viszonya a tőle külön élő fiával, a fiatalkorú B. R.-rel, s a fiú azzal vágott vissza, hogy megvádolta apját és nagyapját gyilkossággal. Az erről szóló rendőrségi bejelentést ifj. Burka Ferenc egykori anyósa, B. R. nagyanyja tette meg.

Ifj. Burka Ferenc védője, Győrffy István a tárgyaláson arra hívta föl a figyelmet, hogy a rendőrség a nyomozás során szerinte súlyos eljárási hibákat védett: például nem értesítették sem a két Burkát, sem a védőiket arról, hogy milyen eljárás folyik ellenük. Mivel a törvényszéken tegnap meghallgatott rendőrök vallomásukban titoktartásra hivatkoztak, Győrffy István ügyvéd indítványozta, hogy a törvényszék kezdeményezze a szolgálati titoktartás alól való felmentésüket a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságon. Az idézés ellenére több érintett rendőr nem jelent meg a tanúkihallgatáson, mint kiderült, időközben leszereltek és külföldön telepedtek le. A per csütörtökön folytatódik.

 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.