galéria megtekintése

Leszedték Sándor Máriáék fekete szalagjait a kórházakról

49 komment

NOL

Péntek reggel 8-tól 10-ig figyelmeztető sztrájkot tartottak a tanárok. A tiltakozáshoz egészségügyi dolgozók is csatlakoztak, Sándor Mária kezdeményezésére ismét fekete ruhában. Cikkünk folyamatosan frissül.

Sándor Máriáék csapata tegnap estétől hajnali négyig a kórházakra fekete szalagokat rakott. Ezeket reggelre több helyről leszedték, például a Madarász utcai kórházról, amelyre ma reggel riporterünk tudósítása szerint egy iskolás lány és apja visszarakta.

Sándor Mária és társai gyülekeznek a Madarász utcai kórház előtt
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Állítólag több kórházban nem engedik a nővéreknek, hogy feketében demonstráljanak. A 13. kerület óvodáiban, bölcsődéiben és szociális ellátó intézményeiben pedig kétórás sztrájkot tartanak.

 

A fekete ruhás demonstrációt meghirdető Facebook-oldalra folyamatosan érkeznek a fényképek az ország minden részéből, a legtöbben arcukat és nevüket is vállalva szerepelnek a fotókon.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) péntek reggel nyolc és tíz közé hirdetett országos figyelmeztető sztrájkot. A részt vevő tanárok ebben az időben bent vannak az iskolájukban, de nem tartják meg órájukat. Palkovics László oktatási államtitkár a lapunknak adott interjúban elmondta, „az a tanár, aki bent van az épületben, sztrájkolónak minősül, aki viszont nem tartja meg az órát, hanem az utcán tiltakozik, az munkajogi következményekkel nézhet szembe”. Palkovics egy pénteki sajtótájékoztatón azt nyilatkozta, nem tartja a tárgyalások kudarcának a meghirdetett sztrájkokat, az oktatási államtitkárság legközelebb hétfőn tárgyal a pedagógusok sztrájkbizottságával.

A sonline.hu szerkesztőségébe érkezett levél szerint egy somogyi iskolában például a település polgármestere kirúgással fenyegette a sztrájkban részt vevő tanárokat. A levelet itt olvashatja el.

Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója egy képet posztolt ma reggel Facebookjára, amelyből kiderül, hogy iskolája tiltakozik. 

A budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumnál is tiltakoznak. Törley Katalin, a gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke, a Tanítanék mozgalom képviselője kockás és fekete szalagot köt egy oszlopra.

Koszticsák Szilárd / MTI

A miskolci Herman Ottó Gimnáziumban így sztrájkoltak a tanáriban a pedagógusok:

Vajda János / MTI

A Bornemissza Péter Gimnázium diákjai a felüljáróra vonultak ki, az autósok vissza is dudáltak nekik:

A meghirdetett tiltakozáshoz egészségügyi dolgozók is csatlakoznak. Sándor Mária azt kérte, a dolgozók húzzanak fekete ruhát, és úgy menjenek be az egészségügyi intézményekbe pénteken.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár az M1 péntek reggeli műsorában elmondta, valószínűleg meg fognak tudni állapodni az érdekképviseletekkel a jövő heti bérrendezésről szóló megbeszélésen. Az MTI közlése szerint az államtitkár azt is elmondta, abban is egyetértés van a felek között, hogy nem egyszeri béremelésre van szükség. A 2017 utáni időszak béremelési mértékei attól függnek, hogyan alakul a magyar GDP – mondta, hozzátéve, azt szeretnék elérni, hogy néhány éven belül az ágazati bérek elérjék az uniós bérek 70 százalékát. A mentőszolgálatnál dolgozók életpályamodelljéről Ónodi-Szűcs Zoltán azt mondta, egy külön kormányprogram készül a mentési és sürgősségi ellátásban dolgozókra nézve, amelybe beletartozik a bérfejlesztés, az infrastruktúra, az informatikai fejlesztés. Ez a komplex program az államtitkár szerint május végén kerülhet a kormány elé.

A bértárgyalásokról mi is írtunk, a kormányzat első ajánlatát az érdekvédők szerdán elutasították. A cikket itt olvashatja el.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

A demonstrálók

Tanítanék mozgalom. A mai országos demonstráció valójában a március 15-én, a Kossuth téren tartott több tízezres tanártüntetésből „eredeztethető". Pukli István, a tanártiltakozások és a Tanítanék mozgalom emblematikus alakja akkor adott ultimátumot Orbán Viktornak: ha nem kér bocsánatot a tanároktól, akkor egyórás sztrájkot tartanak. A kormányfő nem kért elnézést, ezért a tanárok március 30-án polgári engedetlenséget tartottak. Mivel ezzel sem értek célt, bejelentették: két hét múltán – tehát most – már kétórás polgári engedetlenséget tartanak. A tiltakozást már csak azért is ígérték, mert a kormány továbbra sem volt hajlandó tárgyalni a Civil Közoktatási Platformmal. Azt, hogy mindezek ellenére a mai tüntetésben a Tanítanék mozgalom csak „támogatóként” tűnik fel, Törley Katalin, a civilek képviselője azzal magyarázta lapunknak: időközben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) jogszerű figyelmeztető sztrájkot hirdethetett, s ez hatásosabb formának ígérkezik.

Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Mendrey László, az érdekvédelmi szervezet elnöke április elején jelentette be, hogy a polgári engedetlenség támogatására kétórás munkabeszüntetést, sztrájkot szervez. Amikor pedig világossá vált, hogy a PDSZ jogszerűen tarthat április 15-én sztrájkot, a Tanítanék mozgalom polgári engedetlensége és a munkabeszüntetés egy nagy közös akcióvá fonódott össze. A döntésben szerepe lehetett annak is: a kétórás polgári engedetlenségnek már lehettek volna következményei, a figyelmeztető sztrájkban viszont jogszerűen fejezhetik ki véleményüket a tanárok. Mendrey László csütörtök délután még csak megbecsülni sem tudta lapunk kérdésére, hogy hány iskolában, hány tanár csatlakozhat a sztrájkhoz, de az leszögezte: komoly társadalmi támogatottságot érzékelnek, s jelzésértékű az is: a kormány több intézkedése, megnyilvánulása elárulja, hogy a kabinet tart a munkabeszüntetéstől.

Sándor Mária. A fekete ruhás nővérként ismertté vált Sándor Mária április elején a Népszabadságnak adott interjúban kérte az egészségügyi dolgozókat, hogy április 15-én, a pedagógusdemonstráció napján az orvosok, ápolók, a szakszervezetek tagjai húzzanak fekete ruhát tisztességes betegellátást és oktatást követelve. A „Fekete péntek a fehér, korrupciómentes egészségügyért" néven meghirdetett akcióban Sándor Mária a Madarász utcai kórház előtt demonstrál. Lapunknak azt mondta: ismét arra kéri a civileket, az egészségügyben dolgozókkal szolidaritást vállalókat, aki teheti, pénteken reggel nyolctól tízig menjen „saját” kórházához. Az ózdi, az ajkai, az esztergomi és a tatabányai kórház nyilvánosan is jelezte, csatlakoznak az újabb fekete pólós akcióhoz. A Népszabadság által megkérdezett intézményekben egyikében sem tiltották meg a demonstrációt a dolgozóknak, de volt, ahol azt kérték az intézményvezetők, hogy a betegellátásban közvetlenül dolgozók ne öltözzenek feketébe, a kitűző vagy egyéb jelkép használatát viszont – információink szerint – sehol sem tiltották

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.