galéria megtekintése

Leszavazták Erdő Pétert

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 05. számában
jelent meg.


Czene Gábor
Népszabadság

Kétharmados támogatottság esetén lett volna rá lehetőség, hogy Erdő Péter bíboros maradjon a katolikus püspöki kar elnöke. Csakhogy a választáson nem ő, hanem Veres András szombathelyi püspök győzött.

A katolikus püspöki kar tisztújításáról beszámoló hír szerint Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek 2005 óta két cikluson át töltötte be az elnöki posztot. A püspöki kar szabályzatát az ő javaslatára egészítették ki azzal, hogy a tisztség csak két cikluson keresztül tölthető be. Ebből az következne, hogy nem volt mód Erdő Péter újraválasztására.

Csakhogy ez nem fedi a valóságot: létezik jogi kiskapu. Számunkra kissé bonyolultnak tűnő eljárás után, de a Szentszék jóváhagyhatta volna mandátumának meghosszabbítását – ha a szavazáson kétharmados támogatottságot szerez. Lapunknak név nélkül nyilatkozva többen arra hívták fel a figyelmet, hogy a püspökkari választás nagyban különbözik attól, amit világi, politikai szervezeteknél megszokhattunk.

Nincs kampány, nincsenek kortesbeszédek. Még csak jelölések sincsenek: elvileg bármelyik egyházmegyés püspök betöltheti az elnöki tisztséget. A titkos szavazáson kialakult arányoktól függ, hány forduló szükséges. A mostani tisztújítás előtt is csak annyi történt, hogy felolvasták a választásra vonatkozó szabályokat. A tájékoztató kitért arra, hogy két ciklus után is van lehetőség az addigi elnök megválasztására.

 
Előtte az utódja. Erdő Péter és Veres András 2006-ban: nem volt harmonikus a viszonyuk
Előtte az utódja. Erdő Péter és Veres András 2006-ban: nem volt harmonikus a viszonyuk
Nándorfi Máté / MTI

Többek elmondása szerint (miközben például Ternyák Csaba egri érsek a procedúra során jelezte, hogy kiszáll) Erdő Péter végig vállalta a versenyt. Három fordulót tartottak. Az utolsó körre ketten maradtak, a bíboros és Veres András püspök. Erdő Péternek végül nemhogy a kétharmados, még az egyszerű többséget sem sikerült megszereznie. A két egyházi méltóság viszonya a múltban köztudottan nem volt felhőtlen. Veres András annak idején a püspöki kar titkáraként sokat szerepelt a sajtóban, megnyilvánulásai alapján kétség sem fért ahhoz, hogy politikai nézeteit illetően a Fideszt részesíti előnyben.

A bíboros viszont a pártoktól való távolságtartást preferálta. Amikor Erdő Péter 2005-ben a püspöki kar elnöke lett, sejthető volt, hogy Veres nem sokáig lesz a bíboros közvetlen környezetében. 2006-ban kinevezték a szombathelyi egyházmegye püspökévé. A püspöki kar mostani ülése után Erdő Péter és Veres András együtt állt a nyilvánosság elé. A metakommunikációval foglalkozó szakemberek aligha ezzel az eseménnyel fognak példálózni, ha előadást tartanak az emberek közötti harmóniáról.

Veres András ugyanakkor az MTI-nek nyilatkozva méltatta a bíborost, hangsúlyozva, hogy továbbra is egyértelműen Erdő Péter képviseli a legmagasabb rangot a Magyar Katolikus Egyházban. Az általunk megkérdezettek szerint tévedés azt gondolni, hogy Veres megválasztása a Fidesznek tett gesztusként értelmezhető. Ha lett volna ilyen szándék, akkor nála „alkalmasabb” püspököt is találhattak volna – idézünk egy jellemző véleményt. Ellenben valószínű, hogy a püspöki kar az eddiginél nagyobb közéleti aktivitást vár az új elnöktől.

Erdő Péter rendkívüli tudását, felkészültségét és képességeit senki nem kérdőjelezi meg. Szemére vetik viszont, hogy nem „csapatjátékos”, nem mutat kellő együttműködési készséget. Bár a bíboros kiemelkedő alakja az egyháznak, püspöktársai nehezményezik, hogy ezt érezteti is velük. Túlságosan centralizáltan irányította az egyházat: az ellene szavazók feltehetőleg arra számítanak, hogy változik a helyzet, ha csökken a kezében összpontosuló hatalom.

Beszéltünk olyanokkal is, akik nem tulajdonítottak különösebb jelentőséget a püspöki kar élén bekövetkezett személycserének, mások tényként közölték, hogy ezzel gyengültek a bíboros pozíciói. Legalábbis idehaza. Általános volt a vélekedés, hogy a történtek nem rontanak Erdő Péter vatikáni megítélésén: a magyar bíborosra még jelentős szerep várhat a világegyházban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.