Orbánék nem tudnak kitolni az egykori kegyencekkel

Nem lesz visszamenőleges földbérletidíj-emelés, a parlament ugyanis nem szavazta meg az erre vonatkozó fideszes javaslatot. A kormányoldal szerint az ellenzék az oligarchák pártjára állt, az ellenzéki véleményekből viszont az derül ki, hogy nem kívánnak részt venni a „fideszes maffiaháborúban”, és nem bánják, hogy a kormánypárt belesétált a saját maga által korábban állított csapdába.

Az e héten elstartolt állami földeladások előkészítésének finisében az Agrárkamara fideszes elnöke, Győrffy Balázs előterjesztett egy törvényjavaslatot, amely a kétharmados földforgalmi törvény feles többséggel elfogadott átmeneti rendelkezéseit kívánta módosítani.

A Győrffy-féle módosító lehetővé tette volna, hogy az állami földek új tulajdonosai a piaci szintre emelhessék a régi bérlők által fizetett bérleti díjakat az agrárkamara közbeiktatásával.

A javaslat láthatóan a korábbi Orbán-kormányok olcsó bérű földekhez juttatott kegyencei (mindenekelőtt a Simicska–Nyerges-érdekkör) ellen irányult: mivel a hosszú távú bérleti szerződéseket nem lehet felbontani, legalább a díjemeléssel borsot törtek volna az orruk alá.

Ez azonban nem sikerült, leginkább azért, mert az előző Orbán-kabinet alapos munkát végzett: a 2013 decemberétől hatályos földforgalmi törvény nem engedi meg a korábban megkötött földbérleti szerződések utólagos módosítását. Ezzel épp a politikai kedvezményezetteket védték volna Orbánék, most azonban visszafelé sült el a fegyver: bár Simicskáék időközben kegyvesztettek lettek, úgy tűnik, hogy a bérleti szerződéseikhez nem lehet hozzányúlni.

A parlamenti jogalkotás során már a törvényalkotási bizottság finomított a javaslaton, kedden pedig a képviselők egy olyan szövegváltozatot fogadtak el, amely lehetővé teszi ugyan a díjemelést, de a kétharmados szabályokba ütköző visszamenőleges hatály nélkül. Vagyis csak a 2013 decembere, a földforgalmi törvény hatályba lépése után megkötött bérleti szerződéseknél lesz mód a díjak felülvizsgálatára (méghozzá az Agrárkamara beavatkozása nélkül, bírósági úton). A kormánytöbbség az eredetileg eltervezett módosítást sarkalatossá is minősítette volna, ám ehhez, ugyanúgy, mint a visszamenőlegességhez, nem volt meg a szükséges kétharmad.

A fideszes Győrffy Balázs a szavazás után kiadott közleményében úgy fogalmazott, hogy az ellenzék a gazdák ellen fordult, „a magyar nagygazdaságok, Simicska Lajos és érdekeltségi köreinek kiszolgálójává vált”. Sallai R. Benedek, az LMP képviselője viszont azt mondta: nem kívánnak asszisztálni a Fidesz maffiaháborújának újabb epizódjához, és nem fogják kimenteni a kormányt a saját maga által állított csapdából.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.