Leszavazhatjuk az olimpiát és a múzeumi negyedet

A 2024-es olimpiai pályázat és a városligeti múzeumi negyed elutasításáról szóló népszavazási kérdést is jóváhagyta a Fővárosi Választási Bizottság. Az előbbit a budapesti rendezést ellenző civilek, az utóbbit Karácsony Gergely, Zugló PM-es polgármestere kezdeményezte.

Várhatóan közösen gyűjtik majd az aláírásokat a két kérdésben - tájékoztatta lapunkat Karácsony Gergely. A polgármester – aki júniusban a Fővárosi Közgyűlésben támogatta Budapest olimpiai pályázatát – hozzátette: népszavazáspárti, így egyetért azzal, hogy ezermilliárdos fejlesztési ügyekben referendum döntsön.

Ezt azonban nem lesz egyszerű kivitelezni. Ha bárki megtámadja a tegnapi elsőfokú döntést, akkor január végére, február elejére lehet jogerős verdikt, akkor kezdődhet az aláírásgyűjtés. Amelyre mindössze 30 napot engedélyez a törvény: ennyi idő alatt kellene a budapesti választókorúak tizedének (140 ezer embernek) a támogatását megszerezni. Összehasonlításul: a magukat rendszerbontónak nevező civilek – a baloldali pártok segédletével – három hónap alatt szerte az országban 87 ezer szignót tudtak összeszedni.

Karácsony erre annyit mondott: kreatívabb megoldásokra lesz szükség annál, hogy kiállnak a sarokra az ívekkel. Ez bizonyára internetes kampányt jelent, mivel az olimpiai népszavazás terve mögött álló civil szervezőknek abban komoly tapasztalatuk van. A napi csaknem ötezer aláírás összegyűjtése azonban embert próbáló feladatnak ígérkezik.

Ha megvalósul, a népszavazás eredményességének feltétele, hogy a budapesti nagykorúak több mint fele részt vegyen a szavazáson. Ebben az esetben a döntés kötelező érvényű lenne a főváros vezetésére.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.