galéria megtekintése

Lesz pénz Selypre

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 20. számában
jelent meg.

Danó Anna – Hargitai Miklós
Népszabadság

Legkésőbb nyárra fölszámolják az egykori selypi cementgyár környékét évek óta veszélyeztető azbesztszennyezést – tájékoztatta a Népszabadságot Beneda Attila, a humántárca helyettes államtitkára. A kormány ugyanis szerdán zöld utat adott a terület megtisztításáról szóló javaslatnak.

A Balog Zoltán humán-, Fazekas Sándor vidékfejlesztési és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által közösen jegyzett dokumentumban két elképzelést is felvetettek a terület megtisztítására: az egyik (az olcsóbb, de nagyobb környezeti kockázatú) megoldás alapján a szennyezés helyszínén, a másik szerint viszont egy lerakón ártalmatlanítanák a veszélyes anyagot.

Csütörtökön temették el a selypi azbeszt legutóbbi áldozatát. György István 38 évet élt
Csütörtökön temették el a selypi azbeszt legutóbbi áldozatát. György István 38 évet élt
Mirkó István

Beneda Attila lapunknak azt mondta: a kormány – éppen a további megbetegedések kockázatának mérséklése érdekében – a gyorsabb és költségesebb megoldás mellett döntött.

 

E szerint 4-6 hónap alatt 1,3 milliárd forintért fölszámolják az egykori cementgyárból megmaradt veszélyes hulladékot.

Összesen 26,5 ezer tonna hulladékot szállítanak el a volt gyár területéről, és 10 centiméteres mélységig lecserélik a talajt is.

Megkezdődtek a tárgyalások a lehetséges kivitelezőkkel. Az elszállítás még a csapadékosabb, kevésbé kiporzásveszélyes téli-tavaszi időszak alatt megtörténhet – tette hozzá.

Amint arról a Népszabadság korábban elsőként beszámolt, a Heves megyei Zagyvaszántóval határos Lőrincihez tartozó Selyp faluban 1971-től egészen 2004-ig gyártottak azbeszttartalmú termékeket. A gyárat ekkor bezárták, tavaly nyáron pedig robbantásos technikával bontották le az épületet.

A robbantásra a helybéliek úgy emlékeztek: méteres porfelhő borította be a falut és a környéket. Az épület romja veszélyes hulladék, a tavalyi bontás óta a porát szabadon viszi a szél. Tavaly már a közegészségügyi hatóságok is szembesültek a gyár korábbi működésének következményeivel: a falu háziorvosa jelezte, hogy valami baj van, mert tömeges méreteket öltenek a mellhártyadaganatos megbetegedések. A régi gyár öt kilométeres sugarú körzetében 2006 és 2012 között legalább tucatnyian haltak meg mellhártyadaganatban,

a halálozási arány hirtelen az országos átlag harmincháromszorosára emelkedett.

Ezt a daganattípust az esetek 85 százalékában az azbeszt okozza. Mostanra a gyár környékén elterülő falvakban már több mint százan betegek. Közülük nyolcan perlik az államot, egyikük, a 38 éves György István egy hete meghalt. A férfit csütörtökön temették. A háromgyerekes özvegye pedig költözne a faluból, mint ahogyan csaknem mindenki. Házaik eladhatatlanok, lakóik pedig rettegnek a daganatos betegségtől.

Az egészségügyért felelős államtitkárság pénteken kiadott közleményében szükségesnek ítéli a veszélyes hulladék felhalmozódásával kapcsolatos felelősségi viszonyok haladéktalan feltárását, valamint a bajbajutottak emberséges megsegítését.

A betegek által kezdeményezett perben csak egy tárgyalást, az elhunyt férfi ügyét tűzték ki január közepére. Ez most a férfi halála miatt elmarad, és csak a hagyatéki tárgyalás után jelölhetnek ki újabb tárgyalási időpontot. A többiek még várnak a sorukra.

A 2014. szeptemberi keltezésű kormányjelentés szerint a környezeti ügyekért is felelős földművelési tárca két olyan hulladéklerakót nézett ki erre az ártalmatlanításra, amelyek nem veszélyes hulladék tárolására lettek kialakítva, miközben az azbesztet tartalmazó hulladék teljes mennyisége veszélyes hulladéknak számít, kommunális lerakón jogszerűen nem helyezhető el.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.