galéria megtekintése

Lesz Késznek kétszázezer aláírása?

7 komment


Lencsés Károly

Pénteken leadja az aláírásgyűjtő íveket Kész Zoltán, de még nem biztos, hogy lesz kétszázezer érvényes aláírás, ami a kétmilliós bérplafonról tartandó referendum feltétele.

Lejár az aláírásgyűjtés határideje pénteken, így Kész Zoltán független képviselőnek be kell nyújtania az íveket hitelesítésre a Nemzeti Választási Irodához. Akár két hónapot is várhatunk azonban arra, hogy kiderüljön: lesz-e népszavazás az állami cégek vezetőinek fizetési plafonjáról. Hatvan nap áll ugyanis az iroda rendelkezésére ahhoz, hogy ellenőrizzék az aláírásokat.

Kész Zoltán természetesen optimista: az összesítéssel még nem végeztek, de bizonyos benne, hogy átugorják a lécet. Nagyjából kétszázezer aláírás lehet a birtokában, de az utolsó pillanatig, tehát csütörtök estig folytatják a kampányt. Ebben segítenek a szocialisták is, és Gőgös Zoltán MSZP-alelnök – aki az állami földek értékesítésének tilalmáról szeretne népszavazást – elmondta, hogy számos ív van még náluk, amelyen képviselőtársának gyűjtöttek támogatókat. Elvileg egyébként akkor is lehetne Kész kérdéséről referendum, ha csak százezer érvényes aláírásig jut, de ekkor a parlament kezében a döntés, és kizárt, hogy az ötletét támogassák.

Gőgösék különben jobban állnak, mert elérték a kétszázezret, és az íveket csak június 28-án kell leadniuk, tehát maradt még majdnem négy hetük. A kormány kvótareferenduma mellett így csaknem bizonyosan lesz egy másik népszavazás is az idei év végén, illetve a jövő év elején. Bizonytalannak legfeljebb az tűnik, hogy ez utóbbin egy vagy két kérdésben dönthetnek majd az emberek.

 

Az ellenőrzés – a korábbi szabályozással szemben, amikor csak szúrópróbaszerűen vizsgálódtak – valamennyi aláírásra kiterjed, és az íveken feltüntetett személyes adatokat egyenként összevetik a népesség-nyilvántartásban található adatokkal. Az aláírás csak akkor érvényes, ha a név, a lakcím és a személyi azonosító is stimmel. Aki csak egyetlen számot is elrontott a tizenegyből, kiesik, s szintén kiszűrik a többes aláírásokat. Így akár 15-20 százalékos hibával is számolni lehet, és biztos sikerhez 230-240 ezer támogató kellene.

Egyébként vélhetően még egy akadályt vennie kell a két politikusnak: ha a választási iroda mindent rendben talál, és a Nemzeti Választási Bizottság hitelesíti az íveket, a parlamentnek a népszavazást elrendelő határozatát valaki nagy valószínűséggel meg fogja támadni. Az Alkotmánybíróságnak túl sok mérlegelési lehetősége ilyenkor már nincs, de azért okozhatnak meglepetést.

A Férfi 40 esetében hiába engedte át a kérdést a Kúria, az alkotmánybírók kimondták: a kezdeményezés érinti a költségvetést, mert ha a férfiak is nyugdíjba vonulhatnának negyven év munkaviszony után, az jelentős többletkiadást jelentene. A földügyben is juthatnak esetleg hasonló következtetésre, mert valamilyen módon ez is összefügg a büdzsével. Ha meg elfogynak az eladásra kínált földek, dönthetnek arról, hogy az egész referendum okafogyottá vált.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.