Lesz-e valaha megnyugtató válasz Váradi András halálának okára?

A halálra gázolt Együtt–PM-es politikus ügyében a rendőrség áprilisban szüntette meg a büntetőeljárást bűncselekmény hiányában. A „igazmondó juhász" családja és ügyvédje szerint számos ellentmondás maradt a rendőrségi vizsgálat után is, ezért pótmagánvádas indítványt nyújtottak be a Fejér Megyei Főügyészségnek – tudta meg a Bors.

Váradi András juhász Göböljáráson. A háttérben Orbán Viktor miniszterelnök barátjának, Mészáros Lőrincnek a földjei
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az Együtt–PM alcsútdobozi polgármesterjelöltjét október 11-én, épp az önkormányzati választások előestéjén gázolta el egy 84 éves osztrák-magyar kettős állampolgár. Váradi Andrást kórházba szállították, de ott belehalt sérüléseibe.

A baleset éppen akkor érte Váradit, amikor plakátozásból tartott hazafelé és megállt az út mellett, mivel az autója tetejére gumipókkal rögzített létra leesett. A balesetnek szemtanúja is volt, egy Opel sofőrje, aki megállt megkérdezni, tud-e valamiben segíteni. Váradi nemet mondott, az opeles pedig tovább hajtott. A visszapillantó tükörből még látta, hogy a juhászból lett politikus a vállára veszi a létrát. Ekkor már felbukkant az a Mercedes Etyek irányából, mely lassítás nélkül elgázolta Váradit. Az Opel sofőrje az ütközést nem látta, viszont a balesetet észlelve a helyszínen maradt. Ő értesítette Váradi András családját is a történtekről.

Korábban a lapunknak nyilatkozó dr. Magyar György az eljárás ellentmondásairól azt mondta: A szakértő a baleset okaként azt jelölte meg, hogy Váradi András 80 centiméterrel átlépte a felezővonalat, a szemben közlekedő autó ezért ütötte el. Az orvosszakértő viszont azt állapította meg, hogy a férfi álló helyzetben volt, éppen lépett a bal lábára támaszkodva jobbal előre, amikor óriási erőhatás érte jobbról. Magyar György kitért arra, hogy a létra teljesen rejtélyes módon nem sérült meg, miközben Váradi András kezében lehetett az ütközés pillanatában.

Az ellentmondás abban áll, hogy az orvosszakértő szerint a rendkívüli erőbehatás jobb oldalról érte a gyalogost, ez azonban az ügyvéd szerint lehetetlen, ha úgy történt volna a baleset, ahogy a helyszínrajz rögzítette, és Váradi András szembe ment volna az út közepén a forgalommal. Akkor ugyanis bal oldalról kellett volna sérülnie. Az ügyvéd szerint azt is vizsgálni kell, hogy a 84 éves, ötféle gyógyszert szedő autós, aki elütötte Váradi Andrást, miért haladt a rendkívül keskeny útszakaszon az adott körülmények között kb. hetvennel.

Magyar György szerint a lezárt nyomozás nem adott megnyugtató válaszokat a történtekre.

– Ezért most a Fejér Megyei Főügyészségnek pótmagánvádat nyújtottam be. Az ügyészség továbbítja azt a bíróságnak, ahol hamarosan eldől, indul-e per – mondta az ügyvéd a Borsnak.

A család gyanakvását táplálja az is, hogy halála előtt Váradi állította, valaki folyton követi és egy alkalommal megpróbálták leszorítani az útról is. Mint emlékezetes: az ötvenéves, göböljárási juhász azzal hívta fel magára a figyelmet és nyerte el sokak szimpátiáját, hogy az állami földek ügyében kitartóan harcolt Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterrel.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.