galéria megtekintése

Lesújtott az Orbán-kormány a gyerekekre is

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 14. számában
jelent meg.


Ónody-Molnár Dóra
Népszabadság

Számos elemében alkotmánysértő a felvételi határidő előtt két nappal közzétett szakmaszerkezeti döntés – állítják jogászok, szerintük az érintett iskoláknak az Alkotmánybírósághoz kellene fordulniuk. Azok a gyerekek viszont, akik most nem kerülhetnek be arra a szakképzésre, amelyre szerettek volna, nem fordulhatnak sehová.

Már nem először követett el mulasztásos alkotmánysértést a kormány azzal, hogy a szakképzési törvény által szabott határidőt hat és fél hónappal túllépve alkotta meg azt a rendeletet, amely kijelöli az állami támogatás kereteit a szakképző intézményeknek. Ez a jogszabály – amely idén két nappal (!) a középfokú iskolákba való jelentkezés határideje előtt, vagyis ezen a héten szerdán jelent meg – megyékre lebontva határozza meg, milyen szakmák oktatására ad támogatást az állam, és melyekre nem, illetve hogy a támogatott szakmákat milyen képzőintézményekben hajlandó finanszírozni.

Rendőrök a székesfehérvári Árpád Szakképző Iskolában. Ha az érintett iskolák vagy diákok az Alkotmánybírósághoz fordulnának, akkor a testület nagy valószínűséggel megsemmisítené a szakmaszerkezeti döntést
Rendőrök a székesfehérvári Árpád Szakképző Iskolában. Ha az érintett iskolák vagy diákok az Alkotmánybírósághoz fordulnának, akkor a testület nagy valószínűséggel megsemmisítené a szakmaszerkezeti döntést
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Ezt az úgynevezett szakmaszerkezeti döntést egy bizottság javaslatára hozza meg a tárca illetékes főosztálya. A szakmaszerkezeti döntés elkészítésének július végi határideje nem véletlenül került a törvénybe: az iskolák így tudnak időben felkészülni a következő tanévre. A kormányrendelet késett, az iskoláknak viszont muszáj volt felkészülniük, ősszel meghirdették a nyílt napokat, decemberben pedig képzési kínálatukat.

 

Meglehet, hiába, mert most számos szakképző iskola kerülhet abba a helyzetbe, hogy nem kapott támogatott helyet az államtól. A kormányrendelet egyértelmű vesztesei a nem állami fenntartású szakképző iskolák, amelyek ennek következtében tömegével zárhatnak be.

– Reménytelen feladat megállapítani, hogy három-öt-tíz év múlva milyen szakmákra lesz szüksége a gazdaságnak. Hogy lehet megmondani Budapestről, hogy Baranyában hány kőművesre van szükség? Ezt a gazdaságnak kell eldöntenie és nem az államnak – mondja Szüdi János jogász, közoktatási szakértő. Szerinte ha az érintett iskolák vagy diákok az Alkotmánybírósághoz fordulnának, akkor a testület nagy valószínűséggel megsemmisítené a 2015/2016-os tanévre szóló szakmaszerkezeti döntést, amely sok ponton sérti a jogállami követelményeket. A későn megjelenő döntés miatt lehetnek iskolák, amelyek nem kapnak szeptembertől államilag támogatott keretszámot, miközben a hivatalos felvételi eljárásban már felvettek tanulókat.

Szüdi szerint a szakképzésben is igaz, hogy a szülőt és gyermekét megilleti a szabad iskolaválasztás joga. Ebbe beletartozik az is, hogy nem állami iskolát választ valaki. Ehhez is idő kell, meg kell találni az adott felkészítést folytató iskolát – világít rá a többszörösen is alkotmánysértő helyzetre a szakértő. –Minden év októberében kezdődik az általános felvételi eljárás, szóbeli felvételi január közepén van. A szakképzésre felvételizők beadták jelentkezéseiket, anélkül hogy tudták volna, hány hellyel indulhat az adott iskola.

Naderi Zsuzsanna egy másik problémára is felhívja a figyelmet. Az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének szakképzési tagozatának vezetője rámutat: az intézmények az új szakképzési rendszerben legfeljebb öt évre szóló köznevelési és szakképzési megállapodást kötöttek az illetékes hivatalokkal. Ebben a szerződésben az állam jóváhagyta az iskolák képzési kínálatát, és ezzel elvileg garantálta is a működés biztonságát. De csak elvileg, mert már tavaly is azzal szembesült sok iskola, hogy a szakmaszerkezeti döntés felülírja a megkötött szerződésben foglalt keretszámaikat.

Kérdéses, hogy azt a szakmát tanulhatja-e a diák, amelyre jelentkezett
Kérdéses, hogy azt a szakmát tanulhatja-e a diák, amelyre jelentkezett
Reviczky Zsolt

Naderi emlékeztet, januárban az Oktatási Hivatal két nappal a középfokú felvételi előtt arról tájékoztatta az iskolákat, hogy egy decemberi törvénymódosítás miatt bizonyos diákok nem jogosultak felvételi vizsgát tenni. Az óriási botrány miatt az Emmi állásfoglalást adott ki, amelyben közölte, az idei felvételire még nem vonatkozik a törvénymódosítás. Valami ilyen megoldást várnak a tárcáktól a nem állami fenntartású szakiskolák és az érintett családok is a szakmaszerkezeti döntéssel kapcsolatban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.