Lesújtott az Orbán-kormány bosszúja a lázadó tanárokra

Jogtalan mértékben akarja a szerdán sztrájkoló tanárok bérét csökkenteni a Klik – állítja a PDSZ. Az iskolafenntartó több településen is olyan levelet küldött ki az iskolákba, amelyen egy táblázatba kell beleírni a sztrájkban részt vevő tanárok nevét. A táblázat fejlécén a következő mondat olvasható: „Tudomásul veszem, hogy ezen a napon illetményben nem részesülök...”
A PDSZ szerint viszont ez elfogadhatatlan álláspont. Nyitrai Károly, a szakszervezet jogásza úgy véli – s ezt egy körlevélben a pedagógusok tudtára is adta –, hogy csak annyi illetményt vonhatnak le a tanárok béréből, amennyinek megfelelő idő a sztrájk miatt április hónapban hiányzik a heti 32 óra kötött munkaidőből. Vagyis nem lehet automatikusan levonni az egész napi bért. Ez különösen igaztalan lenne azokkal szemben, akik aznap csak két-három órát tartottak volna.

A főváros X. kerületében működő Szent László Gimnázium angoltanára, Tóth Viktor elmondta, hogy náluk 65 főállású és 20 óraadó pedagógus tanít, s közülük 66-an sztrájkoltak. A Klik felszólítására 64-en aláírták ezt a táblázatot. A PDSZ állásfoglalása nyomán a pedagógusok keresik a jogi útját annak, hogy visszavonhassák szignójukat.

Tóth Viktor hangsúlyozza, nem garasoskodni akarnak, hiszen számoltak azzal, hogy a sztrájk napjára nem kapnak majd fizetést. Mivel azonban látják, hogy a Klik az egyezséget kereső tárgyalások idején is ki akar babrálni a pedagógusokkal, nem mennek bele az aránytalan és igazságtalan bércsökkentésbe.

A PDSZ információi szerint országszerte számos településen ment ki hasonló levél a Kliktől, s az aláíró pedagógusok a szakszervezet jogértelmezése nyomán mindenütt szeretnék visszavonni szignójukat.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.