galéria megtekintése

Lesújtó a vélemény Magyarországról: idegengyűlölet, korrupció, megfélemlítés

33 komment


Horváth Gábor

Két napon belül a második, a magyarországi állapotokat bíráló dokumentum látott napvilágot Washingtonban. A Freedom House keddi, a volt szocialista országokkal foglalkozó jelentése után szerdán a külügyi tárca az emberi jogokkal foglalkozó éves beszámolója fogalmazott meg néhol kifejezetten éles kritikát.

Magyarország többpárti parlamenti demokrácia – szögezi le első mondatában az amerikai külügyminisztérium a világ emberi jogi helyzetéről összeállított jelentésének hazánkkal foglalkozó fejezete. A biztató kezdést azonban súlyos bírálatokat is tartalmazó folytatás követi. A csaknem 130 ezer leütésből álló szöveg részletesen beszámol a 2015-ös év magyarországi eseményeiről, de azt is újból felemlegeti, hogy a külföldi megfigyelők szerint a 2014-es országgyűlési választások, bár szabadok voltak, nem tekinthetők igazságosaknak.

A jelentés kiemelten foglalkozik a múlt szeptemberi röszkei "csatával"
Stringer / Reuters

Az USA külügyminisztériumát a Kongresszus kötelezi az éves beszámolóra. Formálisan ettől függ az amerikai költségvetésben foglalt külföldi segély. Ennek összege Magyarország esetében tavaly nem érte el az egymillió dollárt, így a jelentésnek kizárólag politikai jelentősége van.

 

Az egyes országokról szóló megállapítások hagyományosan kritikusak, az amerikai nagykövetségek mindenhol, a legjobb szövetségeseknél is találnak kifogásolni valót. A például Kína vagy Oroszország esetében automatikus felháborodásra és ellenbírálatokra Washington rendre azt feleli: tudják, hogy ők maguk sem hibátlanok, minden országnak jogában áll elmondani a véleményét, azt csak üdvözlik, ha mások is fontosnak tartják az emberi jogok egyetemes érvényesülését.

Magyarországon a jelentés a menekültválság kezelésének módját tartja a legsúlyosabb problémának. Eszerint a kormány eljárását az idegengyűlölő retorika és a humanitárius segítségnyújtás elmulasztása jellemezte. A részletek felsorolásánál a dokumentum hosszan foglalkozik a röszkei kerítésnél szeptember 16-án történt incidenssel, amelynek során 300 menekült, köztük 30 gyermek, hét újságíró és tizennégy rendőr szenvedett sérüléseket. A magyar hatóságok fellépését Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is elítélte.

Az Ökotárs Alapítvány elleni kampány jellemző a civilek elleni fellépésre
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Szintén komoly problémának tartja a jelentés a börtönök túlzsúfoltságát és rossz körülményeit, a fogvatartottakkal való kegyetlen bánásmódot. Az amerikai külügyi tárca többek közt kifogásolja továbbá a menekültek és menedékjogért folyamodók fogva tartását, az egyházak elismerésének politikai szempontok alá rendelését, a kormányzati korrupciót, a média tulajdonosi koncentrációját és korlátozott szerkesztői szabadságát, illetve a civil szervezetek elleni kormányzati nyomást és megfélemlítést.

Szijjártó: Nonszensz a Freedom House-tól

Nonszensznek nevezte a magyar külügyminiszter, hogy a Freedom House friss, a demokratikus jogok érvényesülését vizsgáló jelentése szerint Magyarországon tavaly tovább romlott a demokratikus kormányzás minősége. Szijjártó Péter azt is nonszensznek tartja, hogy „Budapesttől több ezer kilométerre lévő irodákban ücsörgő emberek akarják megmondani, Magyarország milyen állapotban van". Felrótta, hogy „olyan országból érkezik kritika, amely nem kerítést, hanem falat épített a déli határára, és amelynek elnökválasztási kampányában minden, és annak ellenkezője is elhangzik". (MTI)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.