A baloldali szavazók sem szeretik a menekülteket

Nem ismerte fel időben a menekültügy jelentőségét a baloldali ellenzék. Azóta sincs könnyű helyzetben: szavazói megosztottak, ráadásul amit javasol, a kerítésépítés zajában alig hallatszik.

A baloldal alábecsülte a menekültügyet – ismerte el kérdésünkre egy szocialista képviselő. Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes viszont tegnap arról beszélt: a kormány az MSZP nyári javaslatait valósítja meg. A kettősség érthető.

A kerítésépítés hírére Horváth Csaba, a szocialisták fővárosi politikusa júniusban még úgy reagált: „a bevándorlás egy álprobléma, amit a Fidesz kreált, az igazi gondot a magyarok kivándorlása jelenti”. Csakhogy amíg májusban a bevándorlást egy felmérés szerint a megkérdezettek 23 százaléka nevezte meg problémaként, két hónappal később – amikorra a budapesti pályaudvarok környéke megtelt menekültekkel – már 44 százalék: többen, mint ahányan a kivándorlást említették.

Tény, hogy Horváth nyilatkozata után pár nappal, főleg a rendészethez értő képviselők nyomására, az MSZP megpróbált tónust váltani: rendkívüli parlamenti ülést követelt azért, hogy a kerítésre szánt pénzt értelmes célokra – a bevándorlási hivatal költségvetésének növelésére, rendőrségi felszerelésekre – költsék. Sürgette az embercsempészek szigorúbb büntetését is. Ezekre az intézkedésekre a kormány csakugyan most készül. Ezzel egy időben a fővárosi szocialisták a pártszékház felajánlásával és adománygyűjtéssel támogatták a menekülteket segítő civileket.

De tény az is, hogy a Fidesz könnyen a szocialisták fejére olvashatta a migrációt bagatellizáló nyilatkozataikat. Feltűnő volt az is, hogy az MSZP vezetése teljesen kivonta magát a téma kommentálása alól. Voltak, akik azt hangsúlyozták: nem szabad hagyni, hogy a menekültügy háttérbe szorítson minden, a kormánynak kínos ügyet. A probléma súlyosbodásával azonban ez a törekvés egyre reménytelenebbnek tűnt.

Forrásaink az ellentmondó választói visszajelzéseket, a baloldali szimpatizánsok megosztottságát is felhozzák mint a hallgatás lehetséges okát. „Lehet szépíteni, de a mi szavazóink sem szeretik a menekülteket. Vannak, főleg a fővárosban, akik humanitárius kérdésként kezelik az ügyet, de sokan vetik fel – rasszista él nélkül –, hogy mibe kerül a menekültek ellátása, hogy a magyar gyerekek egy része is éhezik” – mondja egy szocialista politikus. Szerinte „menekültbarát” politikát legfeljebb a kis ellenzéki pártok (az Együtt, a PM és a Liberálisok) folytathatnak.

Harangozó tegnap is elsősorban rendészeti javaslatokat fogalmazott meg: azt, hogy a készenléti rendőrség egységeit vezényeljék a szerb határra, illetve hogy nyíljanak nagy kapacitású ideiglenes táborok a határ mentén, ahol elbírálnák a menekültkérelmeket, és egészségügyi szűréseket is végeznének.

Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s elnöke lapunknak ehhez hozzátette: erősíteni kell az európai titkosszolgálatok együttműködését az embercsempész-hálózatok leleplezése érdekében, idehaza pedig növelni kellene az utóbbi években háttérbe szorult határrendészeti képzés szerepét, mert szakemberek nélkül a határvadászszázadok felállítása csak a Jobbik elcsendesítését célzó kommunikációs trükk. Elkerülhetetlennek tartja, hogy az EU több pénzt adjon humanitárius célokra azoknak az unión kívüli országoknak – például Törökországnak –, amelyeken keresztülvezet a menekültek útja. Ha ugyanis ott megfelelő ellátást kapnának, enyhülne az Európára nehezedő migrációs nyomás.

Gréczy Zsolt, a DK szóvivője is azt hangsúlyozta kérdésünkre: nincs nemzeti megoldás, ezért árulkodó, hogy Magyarország egyedüliként kimarad az uniós határvédelmi akcióból. A DK szerint miközben a határokat meg kell védeni, humánusan kell bánni a menekültekkel, ehhez pedig új táborokra van szükség. Gréczy kifogásolja, hogy a kormány nem készül fel a szakképzett menekültek befogadására, noha a hiányszakmákban szükség lenne rájuk.

Arról, hogy Orbán Viktor a menedékkérők már tavaly megugró száma vagy titkosszolgálati jelentések alapján jutott-e arra (a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni merényletet is felhasználva), hogy a bevándorlóellenesség segíthet megállítani kormánya népszerűségvesztését, netán csak szerencséje volt, s így került lépéselőnybe, megoszlanak az ellenzéki vélemények. Az MSZP egyik szakpolitikusa viszont egyenesen úgy látja: a kormánypárt is alábecsülte a probléma súlyát, és noha tavasszal még mesterségesen próbálta nagyítani azt, mára ez nem érdeke. Megállítani aligha tudja a menekültáradatot, ez pedig idővel visszaüthet. Igaz, tart attól, hogy a labdát nem az ebben az ügyben „elsüllyedt” baloldal, hanem a Jobbik csaphatja le.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.