Lenyúlta a pandás logót az Új Magyarország Párt

Még saját logót sem sikerült készítenie a fura hátterű pártnak.
A WWF Magyarország vezetése megdöbbenve értesült arról, hogy az Új Magyarország Párt a WWF, a világ legnagyobb természetvédelmi civil szervezetének közismert védjegyét, a panda logót használta fel politikai kampányához, veszélyeztetve ezzel a civil szervezet általánosan pozitív megítélését és hírnevét. A WWF Magyarország a leghatározottabban elhatárolódik minden politikai kampányüzenettől, és jogi úton is fellép jelképének törvénytelen és etikátlan felhasználása ellen - erről közleményben tájékoztatta lapunkat az állatvédő szervezet hazai tagozata.

 A WWF a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete, amely több mint 50 éve dolgozik világszerte a természeti értékek megóvásáért. Szigorú elveinek egyik legfontosabb pillére, hogy minden körülmények között teljesen függetlenül működik bármilyen politikai párttól vagy politikai mozgalomtól. A WWF – a természetvédelem jelképeként jól ismert – panda logója világszerte jogilag védett, annak használatára csak a WWF jogosult.

Pandás kampány
Pandás kampány
Forrás: Kérdéses

 A WWF Magyarország vezetése a napokban értesült arról, hogy a WWF világhírű panda logóját az Új Magyarország Párt politikai kampányoláshoz használja fel. A párt a WWF védjegyét jogtalanul felhasználva a Facebookon és plakátokon az alábbi felirattal népszerűsíti magát: „Magyar, dolgozik, heteroszexuális – Kihalásra ítélve? Nem! Új Magyarország Párt". A WWF mint nyitott, együttműködő, sokszínű természetvédelmi civil szervezet a leghatározottabban elhatárolódik ettől, és mindenféle rasszista, homofób, részrehajló, kirekesztő magatartástól és propagandától, valamint minden egyéb politikai kampányüzenettől.

A logó lenyúlását amúgy a Facebookon is kiszúrták: "Egyrészről dolgozó magyar panda – csak gratulálni tudok. Másrészről sok sikert a nemzetközi logós jogi perhez, szükségük lesz rá" – írta egyik "rajongójuk".

Fáth Ákos, a WWF Magyarország ügyvezetője az üggyel kapcsolatban azt nyilatkozta: „Nemcsak jogszerűtlennek és felháborítónak tartjuk, hogy egy, a természetvédelem ügyéért küzdő szervezet jelképét bárki szélsőséges, kirekesztő ideológiák terjesztésére, népszerűsítésére használja fel, de védjegyünk etikátlan felhasználása a WWF általánosan pozitív megítélését, a hírnevünket is rontja. Ez egy önmagát adományokból fenntartó civil szervezet számára különösen kritikus, és egyértelmű veszélyt jelent a működésünkre."

A WWF világszerte politikailag független civil szervezet. A WWF Magyarország ennek megfelelően nem támogat politikai pártokat. Az Új Magyarország Párt a WWF Magyarország értesülései szerint idáig Facebook-oldalukon és elsősorban Szombathelyen, plakátokon használta a természetvédelmi civil szervezet védjegyét. A WWF panda logója jogtalan használatának ténye azonban már országosan ismert. „Ezért minden jogi eszközzel fel kívánunk lépni a WWF-logó jogszerűtlen, politikai célú felhasználása ellen, gátat szabva a további jogsértéseknek" – fejezte be az ügyvezető.

Az Új Magyarország Pártnak nem ez az első kétes ügye; ahogy arról már beszámoltunk, a párt – ismeretlensége ellenére – meglepő gyorsasággal tudta összegyűjteni az országos lista-állításhoz szükséges ajánlásokat, ráadásul az is kiderült, hogy a párt szerepel a 10 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkezőket nyilván tartó NAV-listán. A RTL Klub birtokába jutott levélben pedig a párt listavezetője, Táncsics Péter Zuschlag Jánossal egyeztetett a párt alapításáról, annak pénzügyeiről. A párt ráadásul több átfedést is mutat egy másik újsütetű politikai kezdeményezéssel, az Új Dimenzió Párttal, amelynek a hivatalos közlések szerint szintén "nincs köze Zuschlaghoz", ellenben szintén nem sikerült említésre méltó logóval előrukkolniuk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.