galéria megtekintése

Lenullázták a római-parti gáttendert

Sokadszorra kezdheti elölről a római-parti gátberuházást a fővárosi önkormányzat, a Közbeszerzési Döntőbizottság ugyanis megsemmisítette a tervezési tender eredményét. Budapest – visszaeső jogsértőként – a szokásosnál nagyobb bírságot kapott.

A Közbeszerzési Döntőbizottságnak (KDB) a napokban nyilvánosságra hozott határozata szerint kétségtelenül megállapítható, hogy a római-parti mobil gát tervezői tenderének nyertes ajánlatában ellentmondó adatok szerepelnek, ráadásul nem felelnek meg sem a pályázati feltételeknek, sem a jogszabályi előírásoknak, így azt valójában érvénytelennek kellett volna nyilvánítani, és a szakmai részszempontok szerinti értékelésre már nem is kerülhetett volna sor.

A jogorvoslati eljárást az első körben vesztesnek nyilvánított Keviter Akva Kft. indította. A KDB indoklása szerint a győztes Mélyépterv Komplex Zrt. és Viziterv Consult Kft. konzorcium az egyik helyen 160 napos határidőt vállalt az engedélyes terv elkészítésére, az ütemtervben viszont 180 nappal számoltak, másutt pedig 175 nap szerepelt. Az ajánlatkérő főváros meg sem próbálkozott az ellentmondás feloldásával. A KDB a jogsértést súlyosnak ítélte, ráadásul a főváros visszaesőnek számít, ezért 300 ezer forint bírság és 200 ezer forint szolgáltatási díj megfizetésére kötelezték.

Így nézett ki amatőr megvalósításban egy „mobil gát” a Rómain a 2010-es dunai árvíz idején
Így nézett ki amatőr megvalósításban egy „mobil gát” a Rómain a 2010-es dunai árvíz idején
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

 

Mint ahogy arról a Népszabadság korábban beszámolt: a tervezői pályázatot július közepén hirdette meg a fővárosi önkormányzat. Béres András, a PM III. kerületi képviselője már a pályázat kiírásakor több kifogással élt: szerinte anélkül bízta meg a főváros a tervezőt, hogy meghatározták volna a védmű nyomvonalát, de nem ismert a környezeti károkozás mértéke, illetve a várható költség sem. A környezet megóvása nem szerepelt a szempontok között, a fakivágási terv viszont igen.

A tender lezárása még vitatottabb körülmények között zajlott le. Az önkormányzat közbeszerzési bizottságának kétszer kellett összeülnie, mire sikerült győztesnek kihirdetnie a Mélyépterv Komplex Zrt. győzelmét. A fővárosi fürdők rekonstrukciójának házi tervezője annak ellenére győzött, hogy 220 millió forintos ajánlata jóval meghaladta két vetélytársa 180 millió alatti vállalását, miközben elvileg az ár volt a legfontosabb bírálati szempont. A K+K Környezetgazdálkodási és Közműtervező Kft.-t formai okok miatt kizárták. A versenyben maradt két cég a gyorsaságra maximum pontot kapott, ám a szakmai értékelésnél a – Víziterv Consult Kft.-vel társult – Mélyépterv a maximális tíz pontot kapta, míg a szolnoki Keviterv Akva Kft. csak öt és felet.

– Már a tender kiírásakor jeleztem, hogy a tartalmi szempontok ilyen mértékű súlyozása túl tág teret enged a szubjektivitásnak, a szigorú alkalmassági és referenciafeltételek pedig kizárják a valódi versenyt. Mindkét félelmem igazolódott – összegzett a Népszabadságnak Trippon Norbert (MSZP), a közbeszerzési bizottság elnöke.

Nem csak a védmű, a költsége is mobil

A mobil gát előző terveiért 66,2 milliót fizető főváros második nekifutásra 250 millió forintra becsülte a munka értékét. Az újratervezésről januárban döntöttek, de a kihirdetéssel megvárták a parlament határozatát, amely kiemelt beruházássá minősítette a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmét. A területre így nem vonatkoznak a hatályos építési szabályok. A tervezői szerződés megkötéséhez nem szükséges közgyűlési jóváhagyás. A főváros korábban 3,5 kilométeres mobil gát építését tervezte 5-8 milliárd forintért, a mostani megbízás már 5 kilométerről szól, a költségvetést pedig a tervező készíti.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.