„Lenne lehetőség Matolcsy elítélésére”

Egy civilizált országban vezetőszáron viszik el, ha az ügyészség a helyén lenne – jelentette ki Matolcsy György jegybankelnökről az MNB-alapítványok költéseinek nyilvánosságra kerülése után Schiffer András, az LMP frakcióvezetője. A jogász végzettségű, korábban ügyvédként praktizáló politikus lapunknak azt mondja: komolyan gondolja, hogy létezik olyan jogi érvelés, amely megalapozza az általa a parlamentben hangoztatott véleményt.

Schiffer András vezetőszáron látná Matolcsyt
Veres Viktor / Népszabadság

Schiffer szerint a közpénzeknek az a volumene, amelyet a jegybanki alapítványok elköltöttek különféle bevásárlásokra – műkincsekre, kastélyokra és egyebekre, sokszor off­shore partnerekkel üzletelve –, már alkalmas arra, hogy az egyébként helyes monetáris politikát veszélyeztesse. Hogy mi az MNB elsődleges célja, azt a jegybanktörvény rögzíti: a legfontosabb az árstabilitás elérése és fenntartása, emellett az alapvető feladatok közé tartozik a pénzügyi rendszer stabilitása és hitelessége fölötti őrködés is. Bármilyen más tevékenységet csak jogszabályokban meghatározott célokkal, az elsődleges cél és az alapvető feladatok veszélyeztetése nélkül végezhet.

Schiffer András úgy látja, ezen a ponton valósulhatott meg a jegybanktörvény megsértése: az alapítványok túlságosan sokat költöttek olyasmire, ami nem vezethető le a jegybanki célokból, és sokkal több pénz folyt el az alapítványokon keresztül az alapfeladatoktól eltérő beszerzésekre, mint amennyit például az MNB monetáris hatóságként bírságokból beszedett.

Schiffer András szerint a másik, jogilag támadható pont az alapítványok kuratóriumának összetétele: a testületekben különféle szálakon Matolcsy Györgyhöz kötődő személyek ülnek, így a kuratóriumi döntések függetlensége is megkérdőjelezhető. Az LMP-s politikus álláspontja alapján az alapítványi pénzszórás miatt a hűtlen kezelés és a hivatali visszaélés gyanúja fogalmazható meg. Schiffer egyúttal emlékeztetett rá: pártjának van olyan beadott törvénymódosító javaslata, amely az MNB mindenkori nyereségét kötelezően az államháztartás bevételévé tenné, elejét véve a hasonló visszaéléseknek.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.