galéria megtekintése

„A Fidesznek el kell tűnnie az ország éléről”

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 05. számában
jelent meg.


Bita Dániel
Népszabadság

Juhász Péter szerint sok önkormányzatnál lehetnek hasonló ügyek, mint a Belvárosban, ezért országos hálózatot szervez a korrupció feltárására. Az Együtt társelnöke biztos abban, hogy bűncselekmények történtek az ingatlaneladásoknál, egy részüket pedig semmisnek tartja.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

– Hogyan tovább? Leköltözik Hódmezővásárhelyre?

– Nem. De a munkát, amit elkezdtünk, ki kell terjeszteni. Egyrészt vannak az V. kerületben az ingatlaneladásokon túl is ügyek: közbeszerzések, uniós pénzek felhasználása, közterületek bérbeadása, felújítások, tanácsadói szerződések, ügyvédi megbízások és a többi. Másrészt azt sejtjük, hogy nem csak a Belvárosban mentek úgy a dolgok, ahogy. De ahhoz, hogy kiépítsünk egy hasonló eseteket feltáró hálózatot, szükség van olyanokra, akikkel együtt tudunk működni. Új emberekre, mert azoktól, akik évtizede a rendszer részei, és nem szóltak semmit, nem lehet ezt várni. Az újoncoknak viszont nincs tapasztalatuk, amit én jogvédőként megszereztem, és nincs olyan stábjuk, ami nekem rendelkezésemre áll. Úgyhogy képzéseken próbáljuk meg átadni ezt a tudást.

 

– Beletenyerelt a belvárosi ügyekbe, vagy a parlamenti választás előtt is voltak információi arról, hogy ott érdemes kutakodni?

– Életem fele az V. kerületben telt, adta magát, hogy ott próbálkozzak. Természetesen rengeteg pletykát hallottunk előzetesen különböző üzelmekről. Fontos szempont volt, hogy a Fidesz frakcióvezetője irányította a kerületet. De azt hiszem, sok más önkormányzatnál hasonló ügyekre találtam volna.

– Nem személyes tehát, hogy Rogán Antallal és az általa vezetett kerülettel kezdett foglalkozni?

– Nem. Sőt. Ahogy derültek ki az ingatlanügyek részletei, világossá vált, hogy a szálak éppúgy elvezetnek Pintér Sándor volt üzlettársáig, a kormánytanácsadó Századvég vezetőjéig, mint a miniszterelnök bizalmasáig, Habony Árpádig. Ez egy rendszer, és erős a gyanúm, hogy 2006 óta létezik: azóta, hogy a Fidesz elfoglalta az önkormányzatokat.

– Az Együtt miért nem profitál abból, amit csinál?

– Profitál.

– Nem látszik.

– Belülről már látszik. Nagyon nehéz évünk volt, csak sorscsapások értek bennünket: Bajnai elvesztése, a PM elvesztése, a választások elvesztése. De két év alatt fel fogunk építeni egy olyan országos hálózatot, amely nemcsak korrupciós ügyeket tár fel, hanem megoldásokat is kínál.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

– Sokan bírálják a többi ellenzéki politikust, amiért nem vetik bele magukat a gyanús ügyek feltárásába. Egyedül érzi magát?

– Nem vagyok egyedül, de én csinálom a leglátványosabban. Sokaknak pedig talán a minta hiányzott, hogy lehet ezt kitartóan, ha tetszik, erőből is művelni. De visszadobhatom a labdát: sok újságíró miért nem csinálja? Amit a kollégáimmal elvégzünk, nagyrészt oknyomozó, vagyis újságírói feladat. Szerencsére azt látom, sokszor már elég felhívni a figyelmet valamire, és onnantól a sajtó utánamegy, hogy mi történt.

– A korrupciót tartja az ország legnagyobb problémájának?

– A jogállam hiányát. Ennek sok rétege van a választási rendszertől az ügyészség működéséig, amellyel kapcsolatban erős fenntartásaim vannak. De az emberek talán azt értik a leginkább, hogy ha ellopják a pénzüket. Nem véletlen, hogy az ingatlanügyekkel kezdtünk el foglalkozni. Ha egy közbeszerzésnél eltűnik 1-2 milliárd, azzal sokan nem tudnak mit kezdeni, vagy legyintenek, hogy mindig így ment. De azt, hogy a Belvárosban 150 ezer forintos négyzetméteráron akárki nem juthat ingatlanhoz, mindenki tudja, aki próbált már lakást venni.

– Mi történik, ha a nyomozás vagy a bíróság arra jut, hogy minden jogszerű volt, az önkormányzat betartotta a rendeleteit? Bocs, tévedtem?

– Nem volt jogszerű. Nemrég bukkantunk rá, hogy az alaptörvény és a vagyontörvény értelmében 25 millió forintnál értékesebb állami vagyonelemeket nem lehet pályázat nélkül, kedvezményesen eladni. Ez alapján 2012-től minden ilyen ügyletet semmisnek tartok.

– Az is meggyőződése, hogy bűncselekmények történtek az ingatlaneladásoknál?

– Ha látja, hogy valaki kivesz egy pénztárcát más táskájából, és elrohan, akkor feltételezi, hogy bűncselekmény történt, vagy biztos benne? Én biztos vagyok benne akkor is, ha a bíróság nem mondja ki. Meggyőződésem, hogy önkormányzati ingatlanokat harmadáron eladni bűncselekmény, nem figyelmetlenség. Hogy sikerül-e bizonyítani, meglátjuk.

– Élvezi ezt az egészet?

– Attól függ, melyik részét.

– A konfrontációt.

– Nem, csak alkalmas vagyok rá. Nem élvezem, hogy ilyen országban élünk, és szívesebben ülnék a tengerparton, mintsem hogy hajnaltól késő estig stúdiókban magyarázzam az ingatlanügyeket. De most ez a munkám, amivel nincs bajom. Akkor élvezném, ha lenne eredménye. A hegedűkészítő sem a fafaragást élvezi, hanem ha megszólal a hangszer.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

– Mi lenne az eredmény?

– A politikai változás. Hogy ne csak engem biztassanak, hanem sokan karoljanak fel hozzám hasonlóan ügyeket. Hogy minél többen értsék a Fidesz-rendszer működését: azt, hogy a Fidesznek el kell tűnnie az ország éléről, mert amit épít, az nem demokrácia.

– A közösségi oldalakon sok biztatást kap. De több ellenzéki politikustól hallani, hogy nem komoly ember, kalandor, kétes egzisztencia, nincs kétezer forint a zsebében.

– Ha valamit élvezek, akkor azt, hogy ha nem tekintenek komoly embernek. Lenézem az úgymond komoly embereket, akik elvárják, hogy felnézzenek rájuk. Ami a zsebemet illeti, voltam banki osztályvezető, és nincs kétségem, hogy ha megint a pénzügyi szektorban dolgoznék, jobban élnék, mint a politikából. De a családomon és a barátaimon kívül más személyes ítélete nem érdekel. Az persze fontos, hogy a politikai teljesítményemet hogyan ítélik meg. De egy pártban egy Juhász Péter biztosan elfér.

*

Cikkünk a Népszabadság 2015. február 5-i számában megjelent interjú teljes változata

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.