galéria megtekintése

Lemossák a gyalázatot

28 komment

Munkatársainktól

Polgári engedetlenségi mozgalom indult a kormány idegenellenes kampányával szemben. Az Együtt aktivistái plakátrongálás miatt fogdában éjszakáztak, a rendőrség szabálysértési eljárást indított. A botrány dagad. A Fidesz már a déli határok lezárásáról beszél.

A menekültellenességet szító kormányzati plakátokat pénteken kezdték el kiragasztani, de szombat reggelre már többet leszagattak vagy átfestettek. A Népszabadság fotóriportere szombaton délután a Dagály strandnál az egyik ilyen átfestett plakátot fotózta, amikor megjelentek a rendőrök, s helyszínelni kezdtek.

Átfirkált
Átfirkált
Facebook

Két szervezet jelentette be hivatalosan, hogy megrongálja ezeket a plakátokat. Az Európai Baloldal mindenkinek kétezer forintot ajánl, aki fényképpel igazolja, hogy közveszély okozása nélkül olvashatatlanná tesz, feliratoz vagy letép ilyen óriásplakátot. Az Együtt pedig azt közölte, hogy aktivistái le fogják szaggatni a gyalázatosnak és cinikusnak tartott kormányzati hirdetéseket.

 

A Dagálynál azonban nem politikai szervezethez kötődő emberek akcióztak, hanem egy párton kívüli „30-40 közötti, középosztálybeli, budapesti" férfi, aki név nélkül nyilatkozott az esetről a Kettős Mérce nevű blognak. Aztán az Együtt ifjúsági szervezete, az Y-GEN Egyesület is beindult. Az aktivisták a Városligetnél téptek le egy plakátot. A rendőrök elkapták, az adatfelvétel után először elengedték, majd mégis bevitték őket. „Az éjjel hatan aludtunk a fogdán" – írták vasárnap délelőtt Facebook-oldalukon. A rendőrök nem véletlenszerűen csaptak le rájuk. Az egyik aktivista az Indexnek elmondta: legnagyobb meglepetésükre kiderült, hogy a rendőrség figyelteti a plakátokat.

CSI Budapest: helyszínelő rögízti a nyomokat a Dagálynál
CSI Budapest: helyszínelő rögízti a nyomokat a Dagálynál
Veres Viktor

A Kettős Mércén nyilvánosságra hozott, a BRFK kiemelt ügyek főosztálya bűnügyi bevetési osztályán készült jelentés szerint a rendőrök azt az utasítást kapták, hogy sötétedés után menjenek ki a XIV. kerületben lévő Gundel étterem környékére, ott keressenek egy „Nemzeti konzultáció a bevándorlásról és a terrorizmusról" felirattal fémjelzett plakátot, és azt oly módon tartsák szemmel, hogy rendőri mivoltuk rejtve maradjon. Előzményként az olvasható, hogy a „XIII. kerületben a tegnapi nap folyamán hasonló jellegű plakátot rongáltak meg".

A rendőrök megtalálták a kérdéses plakátot, szolgálati kocsijukat néhány száz méterrel odébb lerakták és elvegyültek a járókelők között, „EDR rádió nélkül, felszerelésünket rejtve". A rendőrségi dokumentum szerint még két másik egység hajtott végre ilyen feladatot, mindkettő a III. kerületben. Az Együtt közérdekű adatigényléssel fordult a rendőrséghez, azt kérdezve, mennyibe kerül naponta az adófizetőknek, hogy éjjel-nappal őrzik „ezeket a szégyenteljes plakátokat".

A rendőrség kommunikációs szolgálata lapunk kérdésére határozottan cáfolta, hogy operatívan figyeltetnék az óriásplakátokat. Ha valaki bűncselekmény vagy szabálysértés elkövetésére szólít fel, illetve köztudottan maga készül valamilyen jogsértésre – a plakátokkal összefüggésben mindkettőre volt példa –, természetes, hogy megteszik a szükséges intézkedéseket. Ez elsősorban azt jelenti – tudatták –, hogy a közterületen tevékenykedő állomány figyelmét a szolgálatba lépés előtt szokásos eligazításokon felhívják arra, milyen rendkívüli eseményre kell számítani, ami általában is bevett gyakorlat. Emlékeztettek arra, hogy a tavalyi parlamenti választás előtt több mint száz esetben érkezett bejelentés plakátrongálásról. A rendőrség az elkövetők felkutatására akkor is az összes rendelkezésére álló törvényes eszközt bevetett, függetlenül attól, hogy mely párt vagy jelölt plakátját rongálták meg – és most is csak ezt teszik állításuk szerint.

Lefestett
Lefestett
Facebook

Szintén a Kettős Mérce számolt be arról, hogy két fiatal, Kalocsai Kinga és Szeles András a Ferdinánd híd Podmaniczky utca felőli szakaszán szaggatta le az egyik gyűlöletplakátot. Miután végeztek, besétáltak a kerületi rendőrkapitányságra – és feljelentették magukat. Korábban volt pártkötődésük, de jelenleg nem tartoznak egyik párthoz sem. Magánemberként tették, amit tettek, állampolgári kötelességüket teljesítették – mondták lapunknak, miután kijöttek a rendőrségről.

A plakátok és megrongálásuk kapcsán a hétvégén záporoztak a pártközlemények. A „baloldal agresszióját" elutasító Fidesz elfogadhatatlannak nevezte, hogy azok, akik folyamatosan a jogállamra hivatkoznak, most bűncselekményre bujtanak fel és bűncselekményt hajtanak végre. A kormánypárt ezért feljelentést tesz „Szigetvári Viktor és bűntársai ellen".

Az MSZP ellenben azt minősítette felháborítónak, hogy Magyarország rendőrsége az adófizető polgárok védelme helyett a „kormányzat idegengyűlölő plakátjait figyeli". A szocialisták szerint Orbán Viktornak a Parlamentben egyebek mellett arra is felelnie kell, ki adott utasítást rá, hogy a rendőrség állományát a „kormányzati gyűlöletkampány védelmére" használják.

A Demokratikus Koalíció – azon túl, hogy szégyenletesnek tartja a kormány nyílt idegenellenességét – Polt Péter legfőbb ügyészhez fordul. A DK szerint nem a plakátok lefestésének vagy letépésének, hanem azok kihelyezésének a jogszerűségét kell megvizsgálni. A párt felszólította Poltot, hogy hivatalból indítson eljárást a kormány „uszító óriásplakátjai" miatt.

Átragasztott
Átragasztott
Facebook

A plakátrongálás szabálysértésnek minősül, Kovács Zoltán ezért azt várja, hogy az illetékes hatóságok fogják el a rongálókat. A kormányszóvivő erről még szombaton beszélt, azon a tájékoztatón, ahol elmondta: eddig 400 ezren küldték vissza a bevándorlásról szóló kérdőívet, amiből több mint 200 ezret már fel is dolgoztak. Ezekből az látszik, hogy a nagy többség határozottabb, keményebb fellépést vár Magyarországtól és az Európai Uniótól bevándorlásügyben – állította.

Az MSZP viszont hatalmas erkölcsi és anyagi bukásnak tartja a „brókerkormány" konzultációs kérdőívnek álcázott „menekültellenes, idegengyűlölő kampányát", mivel eddig a jogosultak csupán alig öt százaléka válaszolt. A szocialisták szerint kidobtak 1,3 milliárd forintot egy embertelen, uszító hangulatkeltésre, amely megalázó minden becsületes, jóérzésű magyar ember számára.

A Napi Gazdaság online kiadása szerint lezárhatják az ország déli határát a bevándorlók előtt. A kormányszóvivő erre azt mondta: „bízunk a legjobban, de készülünk a legrosszabbra is". Vasárnap Rogán Antal fideszes frakcióvezető az állami rádióban megerősítette: pártja arra készül, hogy javaslatot tesz Magyarország déli határának „törvényi eszközökkel való" lezárására.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.