Lemondatnák Éger Istvánt

Lemondásra szólította fel a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökét és valamennyi vezető tisztségviselőjét a köztestület tavaly februárban lemondott felügyelőbizottsága. Lapunknak Bánki Magdolna, a korábbi felügyelőbizottság elnöke azt mondta: az Állami Számvevőszék minap nyilvánosságra hozott jelentése az orvosi kamara gazdálkodásáról egyértelműen igazolja a felügyelőbizottság korábbi megállapításait. Ezért arra kérik a törvényességi felügyeletet ellátó szakminisztert is, hogy jelöljön ki a kamara élére felügyelőbiztost a kamarai tisztújítás lebonyolításnak felügyeletére.

Mint emlékezetes: a kamara felügyelőbizottsága (fb) tavaly év elején kezdeményezte az orvosi kamara elnökének és vezető testületének visszahívását, miután a köztestület gazdálkodásával kapcsolatban számos visszásságra bukkantak. Éger István elnök viszont egészen más következtetésre jutott: ő úgy vélte, a felügyelőbizottság elnökét és testületének egy tagját kell leváltani, mert szakszerűtlenül és pontatlanul végezték a munkájukat. Ráadásul aggályaikat elsősorban nem az orvosi kamara vezetőivel osztották meg, hanem a nyilvánossághoz fordultak, és ezzel ártottak az orvostársadalomnak.

Az ominózus közgyűlésen azonban a felügyelőbizottság tagjai nem várták meg, míg Éger István elnök nyilvánosan lemondatja a testületet, maguk álltak fel. Később vizsgálatot kértek az Állami Számvevőszéktől és a NAV-tól, egyúttal a kamara szabálytalan adatkezelési gyakorlata miatt bírósághoz fordultak, továbbá büntetőfeljelentést is tettek. Ezt a pert első fokon megnyerték. Bánki Magdolna ellen pedig egy éve zajlik a kamara elnöksége által kezdeményezett etikai eljárás. A debreceni etikai bizottság egyhangúlag döntött úgy, hogy megszünteti Bánki Magdolna ellen az eljárást. A döntés ellen Éger István, a kamara elnöke fellebbezett.

Egyelőre sem a szakminisztérium, sem az orvosi kamara sajtóosztálya nem válaszolt a felügyelőbizottság közleményében leírtakra.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.