Leltárt készíttet Karácsony a Városliget fáiról

Leltárt készíttet a Városliget fáiról Karácsony Gergely (PM) zuglói polgármester, mivel elfogadhatatlannak tartja, hogy a terület átalakításának felelősei pontos adatok nélkül beszélnek a liget zöldfelületének megmaradásáról.
Karácsony Szabó Rebekával, a főváros XIV. kerületének szintén PM-es alpolgármesterével ma közös közleményében tudatta, hogy szakértők, civil szervezetek és zuglói polgárok bevonásával még az idén elkészítik a Városliget fakataszterét.

A kerület vezetői ismét hangsúlyozták, hogy a Városligetbe tervezett hatalmas múzeumi épületek Budapest egyik zöld tüdejét sodorják veszélybe. A fenyegetést súlyosbítja, hogy még alapállapot felmérés sem készül a Liget fáiról. Szabó Rebeka, a kerület alpolgármestere kiemelte: nemcsak egy ilyen megalomán és rengeteg közpénzt felemésztő beruházást, de a zöldfelület valódi fejlesztését is csak a jelenlegi helyzet pontos ismeretére lehetne alapozni.

A városligeti fák állapotfelmérésének hiányáról a Népszabadság írt először. Egy zuglói lakos közérdekű adatigénylésére érkezett válaszból ugyanis kiderült: a múzeumi negyed megvalósításáért­ felelős Városliget Zrt. egyelőre semmiféle állapotfelméréssel, tervvel nem rendelkezik a park fáiról. Ez azért furcsa, mert Baán László, a Liget projekt miniszteri biztosa minden alkalommal leszögezi, hogy a Városliget fái nem sérülnek a beruházással. Valójában erősen kétséges, hogy az új épületek miatt kivágott fákat megfelelő módon pótolják-e majd, hiszen a jelen állapot felmérése nélkül nincs mihez viszonyítani. De az is előfordulhat, hogy később már egy megritkított faállományhoz igazítva írnak elő pótlást.

Mozsár István, a Városliget Zrt. vezérigazgatója közérdekű adatigénylésre válaszolva közölte, hogy a liget területén található fák esetében a cég sem 2013 végén, sem most nem rendelkezik fakataszterrel. A faápolási feladatokat vállalkozási szerződés keretében a Főkert Zrt. végzi, de ökológiai kockázatelemzéssel, valamint a kivágott fákra vonatkozó állapotfelméréssel ők sem rendelkeznek. Az indoklás szerint azért, mert nincs is ilyen kötelezettsége sem a Városliget, sem a Főkert Zrt.-nek. De nincs a birtokukban fakivágási terv sem, mondván: fakivágásra kizárólag a Főkert szakszerű vizsgálatának eredményeként kerülhet sor balesetveszély esetén. Ebben az esetben – a vonatkozó kormányrendelet értelmében – bejelentik az illetékes hatóságnak a fakivágás tényét. Éppen ezért – mondják – nem rendelkeznek fapótlási tervvel sem, mivel az eljárásrend szerint a fapótlási kötelezettséget az illetékes hatóság írja elő.

Mozsár István 2015 márciusában írta a fentieket. A Városliget Zrt. kommunikációs vezetője azonban másként tudja. A cikk megjelenése után arra hívta fel a Népszabadság figyelmét, hogy már 2014-ben elkészült a Városliget átfogó, teljes geodéziai felmérése. Ez az anyag tartalmazza az épületek, utak, műtárgyak és a fák felmérését. Sőt azóta a Városliget speciális és részletes fakatasztere is elkészült. Mind a 6358 db fa a Radó módszer alapján értékelésre került. A teljes átfogó ökológiai állapot-felmérés is folyamatban van, mely ez év december 15-éig tart. Azért ekkor lesz eredmény, mert a flórát és faunát egy egész szezonon át meg kell figyelni a felméréshez. Ha ez így van, akkor már csak az a kérdés, hogy miért nem szerepeltek ezek a részletek a cégvezető válaszában.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.