galéria megtekintése

Klubot nem, csak lelátót veszünk Erdélyben magyar közpénzből

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 23. számában
jelent meg.

5 komment


Szőcs Levente
Népszabadság

Bombahírként tálalta a román sajtó és annak nyomán több hazai hírportál, hogy a magyar kormány megvásárolja a csíkszeredai futballklubot, amelyet eurómilliós beruházással fel akar juttatni az első osztályba. Ebből csak annyi igaz, hogy magyar pénzből épül a székelyföldi város futballpályájának lelátója és egy kollégium.

A román lapok idézték az FK Csíkszereda edzőjét, llyés Róbertet, aki állítólag azt mondta, hogy a magyar kormány négymillió eurót (1,2 milliárd forintot) fektet a labdarúgócsapatba. A pénzt az infrastruktúrára költenék, elsősorban fedett lelátó és a stadion világításának kiépítésére.

Szondy Zoltán klubelnök a Népszabadságnak cáfolta a klubvásárlásról megjelenteket, hozzátéve: az egyesület a városi önkormányzat tulajdonában marad. Az edző valóban nyilatkozott újságíróknak, de Szondy szerint a tréner szavait kiforgatták. Pedig nyelvi korlátok nem lehettek: Ilyés évekig a bukaresti Rapid alapembere volt, jól beszél románul.

A csíkszeredai futballklub utánpótlás-csapata, a főszponzor az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.
A csíkszeredai futballklub utánpótlás-csapata, a főszponzor az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.
 Fotó: FK Csíkszereda

 

Ám lelátó valóban épül a csíkszeredai futballpályához, döntően magyar pénzből. Ahogyan a helyi – a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia partnereként működő – futballakadémia is jelentős támogatásban részesül Magyarországról. Szondy Zoltán elmondta: a csíkszeredai Márton Áron Gimnáziumot nemrég európai uniós alapokból felújították. Ennek áldozatául esett az elavult, az iskola épületében működő kollégium, amely helyett újat kell építeni. Az épület az egyházé, az iskolát az önkormányzat tartja fenn. Az utóbbi vetette fel a magyarországi kormánytámogatás lehetőségét, miután a román kabinet elutasította a polgármester erre vonatkozó kérését.

A magyar kormány végül átvállalta az 5,5 millió eurós (hozzávetőleg 1,65 milliárd forintos) beruházás kétharmadát. Ebből épül a kollégium és a futballpálya lelátója is, amely a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia mellett a Márton Áron Főgimnáziumot is kiszolgálja. Csíkszereda önkormányzata vállalta a meglévő tribün rendezését, a futópálya és az éjszakai világítás finanszírozását. Erre tavaly utalták ki a forrásokat.

Cáfolta az eredeti hírt a Miniszterelnökség is. Lapunknak küldött válasza alapján a magyar kormány a Székelyföldi Labdarúgó Akadémiát támogatja, amelynek létrejötte széles körű összefogás eredménye, hiszen a beruházáshoz a római katolikus egyház biztosította a telket, a működési költségeket pedig a csíkszeredai önkormányzat és a Bethlen Gábor Alapon keresztül a nemzetpolitikai államtitkárság fedezi.

A székelyföldi futballakadémia 2012 óta működik, és azóta részesül magyar kormányzati forrásokból. Így épült fel 2013-ban egy világítással és lelátóval ellátott, műfüves pálya Csíkszeredában 100 millió forintból, illetve idén egy hasonló Székelyudvarhelyen.

Mint ahogy a csíkszeredai csapat is kap magyarországi támogatásokat. Főszponzora az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.