galéria megtekintése

Lekésik a választási avatást

1 komment


Szalai Anna

Elakadt az új állami konferencia-központ beruházása, 2018 helyett 2019-es átadás várható. A vizes vb miatt kerülhetett ki a kormányfigyelem fókuszából a 25 milliárdos fejlesztés.

Bár tavaly nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű projektté nyilvánították, még mindig csak tervezés alatt áll a Művészetek Palotája melletti területre megálmodott konferencia-központ, vagyis komoly késésben van a beruházás. A csúszás azért is meglepő, mert a 2014-es tavaszi ­ülésszak nyitányán maga Orbán Viktor kormányfő jelentette be, hogy állami beruházásként építik meg a létesítményt, amelynek összköltségét korábban 20-25 milliárd forintra tették.

Annyi bizonyos, hogy a tervezői pályázaton nyertes Finta stúdió eddig időben teljesítette a rábízott feladatokat:

– A koncepcióterv határidőre elkészült. Tudomásunk szerint a magyar és a külföldi konzulens is támogatta. Azóta azonban nem tudtunk továbblépni – válaszolta a Népszabadság érdeklődésére Finta József építész. – A szerződésben rögzített tervezési fázisok mindegyikét külön kell engedélyeznie a projektgazdának. A kiviteli engedélyes tervek elkészítéséhez is szükségünk lenne egy indító hozzájárulásra, de ezt még nem kaptuk meg. Holott már régen dolgoznunk kellene rajta.

 

Jelenleg a koncepcióterv véleményezése zajlik, amelyhez nemzetközi szakértőket vonnak be – tudtuk meg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-től. A társaság szerint erre azért van szükség, hogy a központot „a legmagasabb szakmai elvárásoknak megfelelően” építhessék meg. A döntéshez elkészültek a talajmechanikai, hidrológiai felmérések, a felszíni létesítmények állapotfelmérése – jelenleg egy parkoló működik a központ számára kiszemelt területen –, a településrendezési és közműtervek, az előzetes környezetvédelmi dokumentáció, és módosították a helyi építési szabályzatot.

A Művészetek Palotája melletti parkoló helyén épülne fel az új konferencia-központ
Veres Viktor / Népszabadság

Fürjes Balázs budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos tavaly májusban a Népszabadság kérdésére azt mondta: abban bízik, hogy még ebben a kormányzati ciklusban felépül a központ, a húzóágazatnak számító hazai turizmus fellendítéséhez ugyanis nagy szükség lenne arra. A kormányfigyelem azonban időközben átsiklott a vizes világbajnokságnak otthont adó Dagály úszókomplexumra, illetve a Puskás stadionra irányul. S úgy fest, már nem olyan sietős a dolog.

Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkára még februárban is 2018. végi átadást ígért. A jelenlegi ütemezés szerint azonban csak 2019 végére készülhet el a létesítmény.

Milliárdok előkészítésre

Az MNV két évvel ezelőtt vásárolta meg a Rákóczi hídhoz közel fekvő 13 ezer négyzetméteres telket a Demján Sándor nagyvállalkozó érdekeltségében lévő TriGránit Expo Vagyonkezelő Kft.-től. Az ár nettó 4,776 milliárd forint volt. A létesítmény 15 százalékos pontosságú költségbecslését a végleges koncepcióterv ismeretében készítik el. (Az idei büdzsében 1,8 milliárdot különítettek el az előkészületekre, jövőre 5 milliárdot szánnak a projektre.) A KPMG 2013-ban 20-25 milliárd forintra becsülte az építési költséget. Az új létesítmény dobogós helyre emelheti Budapestet – Berlin és Barcelona mellett – az európai konferencia-helyszínek ranglistáján. Az eredeti terv szerint az épület lelkét a 4-5 ezer fős nagyterem adja, de mellette kialakítanak még két 1200-1500 fős szekciótermet, több kisebb, 50-200 fős tárgyalót és egy 6-8 ezer négyzetméteres kiállítóteret is. A mélygarázsban 450 autó fér majd el.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.