galéria megtekintése

Nyakig hagyja a Fidesz Kocsis Mátét a drogtrutyiban

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 10. számában
jelent meg.

Munkatársunktól
Népszabadság

Elkezdett kihátrálni a kötelező drogteszt ötlete mögül a Fidesz. Kocsis Máté kizárólag szülői beleegyezés esetén tartja elvégezhetőnek a vizsgálatot. Lényegében tehát önkéntessé tenné. Az alkotmány módosítása nélkül egyébként sem lehetne általánossá tenni a tinédzserek kábítószerszűrését.

Úgy tűnik, nem a drogteszt lesz az új rezsicsökkentés, mert bár az ötlet ugyanúgy a miniszterelnök kommunikációs stábjától jött, a keddi nap tapasztalata az, hogy a Fidesz politikusai elkezdtek óvatosan kifarolni az ötlet mögül. Kocsis Máté józsefvárosi polgármester, aki pénteken bedobta a 12 és 18 év közöttiek kötelező drogszűrését célzó javaslatot, már úgy látja, nyilvánvaló, hogy a vizsgálatra csak szülői beleegyezéssel van mód. Pedig hétfőn Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője még azt mondta, hogy bár ez is mérlegelendő, inkább az általános, vagyis kötelező tesztelést támogatná.

Lapunk úgy tudja, a változás hátterében az áll, hogy több kormánytag szerint elhibázott az ötlet, és legkésőbb az ünnepek után ejteni kell. Állítólag szűk körben Orbán Viktor is kritizálta a kivitelezést, noha az elképzelést jónak tartotta. Az ötletgazda a hírek szerint nem Kocsis, hanem Habony Árpád kommunikációs főtanácsadó volt. A cél pedig az, hogy eltereljék a figyelmet a vagyonosodási botrányokról és a kitiltási ügyről, méghozzá úgy, hogy a javaslat ellenzőit azzal bélyegzik meg: a drog pártján állnak.

Ezt a forgatókönyvet kezdte el felmondani Rogán hétfőn a parlamentben, és a korábban általa vezetett V. kerületi önkormányzat is igyekszik tartani a lépést a kormányzati kommunikációval. A hivatal tegnapi közleményében azt írta: Juhász Péter, az Együtt önkormányzati képviselője feltehetőleg kábítószer hatása alatt állt, amikor kivitte a teremből a tulajdonosi bizottság zárt ülésére készített előterjesztéseket. Juhász, aki korábban a könnyű drogok legalizálásáért harcolt, jelenlegi szenvedélye azonban a belvárosi ingatlanügyek feltárása, bejelentette, perelni fog.

 
Drogtesztötlet: a jelek szerint negatív, mint képünkön is
Drogtesztötlet: a jelek szerint negatív, mint képünkön is
Varga György / MTI

Szakértők szerint a Fidesz bölcsen teszi, ha lemond a kötelező drogszűrésről. Ellenkező esetben módosítania kellene az alaptörvényt, mivel az védi az emberi méltóságot, és törvény előtti egyenlőségről rendelkezik. Ezért bele kellene foglalni, hogy az állam miért tekint potenciális drogfogyasztónak – magyarán bűnelkövetőnek – minden tinédzsert, valamint igazolni kellene az újságírók és a választott politikusok tesztelését, hiszen például az ügyészekre, a helyettes államtitkárokra, a tanárokra és a pékekre nem vonatkozna a fideszes javaslat. Meglehet, változtatni kellene azon a büntetőeljárási alapelven is, amely szerint senki sem kötelezhető arra, hogy önmaga ellen bizonyítékot szolgáltasson. Hacsak Kocsis vélelme önmagában nem számítana alapos gyanúnak. A polgármester tegnap egyébként az ATV-ben világossá tette, nem véletlenül esett a választás az újságírókra: találni közöttük drogosokat.

Most is előfordul, hogy egyes cégek a munkaalkalmassági vizsgálaton drogtesztet kérnek az alkalmazottaktól. Ám, ha készül is ilyen, az eredménye nem adható ki a hatóságoknak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.