Leizzadtak a magyar tűzszerészek

Értesülésünk szerint a szakértői vélemény a Terrorelhárítási Központ álláspontját igazolta az egy hete elfogott, majd őrizetbe vett négy, magát történelemrajongónak valló fiatal ügyében.
Egy nappal azután készült el a jelentés, hogy a bíróság az ügyészi indítványt elutasítva első fokon nem rendelte el a négy fiatal egyikének az előzetes letartóztatását.

Bár furcsának tűnhet, hogy az ügyészség csak egy személy letartóztatását indítványozta, forrásaink szerint a csoport két szlovák és az egyik magyar tagja esetében nincs semmi bizonyíték arra, hogy tudtak volna az ügyben gyanúsítottként egyedül kihallgatott társuk bombagyáráról. Az ügyészek végül csak az ellen a szarvasi fiatalember ellen terjesztették elő indítványukat, akinél a bombagyárat felfedezték. Ezt utasította el a bíróság, amit a vádhatóság megfellebbezett.

Az őrizetbe vett négy fiatal közül hárman nem is tudtak a bombagyárról
Az őrizetbe vett négy fiatal közül hárman nem is tudtak a bombagyárról
Szigetváry Zsolt / MTI

Információink szerint a bíróság másodfokon hétfőn meghozta a jogerős határozatát, ám ennek tartalmát addig nem hozzák nyilvánosságra, amíg az érintetteknek nem kézbesítették. Ez akár pár napot is igénybe vehet – közölték a Fővárosi Törvényszéken.

Bármi lett is a döntés, az aligha befolyásolhatja a másik három, korábban őrizetbe vett történelemrajongó sorsát, azaz ők továbbra sem lesznek gyanúsítottak az ügyben. Társuknak azonban súlyos állításokat kell tisztáznia.

A TEK a november 22-i akcióban ugyanis egy kisebb bombagyárra bukkant, mint azt korábban már bejelentették. Lefoglaltak több kiló trotilt – amit a gyanúsított a földből kiásott második világháborús lövedékekből szerelhetett ki –, majd a tűzszerészek speciális vegyszerekkel stabilizálták, hogy az elöregedett anyag ne robbanjon fel akár egy erősebb dörzsöléstől.

Találtak még a kiszivárgott hírek szerint egykilónyi úgynevezett brizáns robbanóanyagot is. A brizánst más robbanóanyagok „beindításához" használják gyújtóként, mivel azoknál tízszer-százszor hevesebben lép működésbe. Mindezek mellett olyan hétköznapi anyagokat is lefoglaltak, amelyekből akár egy amatőr vegyész is pusztító pokolgépet készíthet. Ráadásul ezek egy részét félig összeállítva találták a tűzszerészek a bombagyárban.

„Leizzadtak a fiúk, amikor meglátták, hogy mi van ott. Instabil robbanóanyagok, alumíniumpor, csapágygolyók – nyilván a pusztító erő fokozása érdekében. Először a tűzszerészek folyamatosan bombacsapdákat kerestek. Azt mondták, aki ilyen cuccokat készít és tart, bármire képes. Ezért viszonylag lassan haladt a hely feltérképezése. Egyes instabil anyagokat a tűzszerészek egy erre rendszeresített tartályban megsemmisítettek, mert senki nem vállalta a felelősséget azért, ha szállítás közben spontán beindulnak" – mondta az akcióban részt vevők jelentésére hivatkozva egy rendőrségi forrásunk.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.