Lázár zsoldjában Zoltai Gusztáv? A Mazsihisz ledöbbent

A kormány munkáját segíti szeptembertől Zoltai Gusztáv – értesült a Magyar Hírlap. A lap úgy tudja, hogy a Mazsihisz (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége) volt ügyvezető igazgatója Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tanácsadójaként látja el feladatát.
M. Schmidt János / Népszabadság

Bővebbet egyelőre nem tudni. Többször hívtuk Zoltai Gusztávot, de eddig nem sikerült elérnünk. A Mazsihisz több vezetőjével beszéltünk. Mindegyikük meglepetéssel fogadta, Heisler András, a Mazsihisz elnöke sokkolónak minősítette hírt (amely néhány órával a Lázár János által összehívott Zsidó Közösségi Kerekasztal ülésének kezdete előtt jelent meg). Heisler kérdésünkre kijelentette: „amennyiben igaz a hír, amit hitetlenkedve és megdöbbenéssel olvastam, akkor ennek a megbízatásnak az elfogadásával Zoltai Gusztáv romba döntötte egyébként sem makulátlan életművét”.

Zoltai Gusztáv, aki csaknem huszonöt éven át volt a Mazsihisz – és a BZSH, a Budapesti Zsidó Hitközség – ügyvezető igazgatója, tavasszal váratlanul bejelentette, hogy lemond.

Sokféle pletyka keringett, távozását a Mazsihisz gazdasági átvilágításával is összefüggésbe hozták. A BZSH májusi közgyűlésén annyi kiderült, hogy az ügyvezető nem önszántából vált meg tisztségétől. Zoltai Gusztáv akkor elmondta, hogy felmondólevelét Feldmájer Péter (a Mazsihisz volt elnöke, jelenlegi alelnöke) írta meg és tette elé. Zoltai titoktartási kötelezettséget vállalt.

Ugyanezen a közgyűlésen Zoltai azt is közölte, hogy abban az esetben vállalja újra az ügyvezetői tisztséget, ha a Mazsihisz vezetői – Heisler András, Feldmájer Péter és Tordai Péter – távoznak a pulpitusról.

Elhamarkodott mondat volt – kérdésünkre utóbb így kommentálta saját kijelentését Zoltai Gusztáv, hangsúlyozva, hogy semmilyen körülmények között nem kíván visszatérni.

Lapunknak adott júliusi interjújában Heisler András ezt nyilatkozta az ügyvezető távozásának okairól: „Zoltai Gusztáv minden bizonnyal komplex módon értékelte a helyzetet. Döntésekor nyilván figyelembe vette életkorát, a közéleti állapotokat és – egyéb tényezők mellett – valószínűleg a gazdasági átvilágításról szóló jelentés tartalmát is.”

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.