galéria megtekintése

Kehi-botrány: lefülelt civilek?

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 30. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Nem egyértelmű, milyen jelentést kapott a kormány a Kehitől a Norvég Civil Támogatási Alap pályázatainak átvilágításáról, az viszont valószínűsíthető, hogy a dokumentumból többféle verzió is készült. Számos jel utal rá, hogy a kormányoldali sajtó nem azt a változatot kapta meg, amely a hivatal honlapjára fölkerült.

Október 22-én háttérbeszélgetésen mutatta be a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vezetése a témával foglalkozó újságíróknak a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) pályázatait ellenőrző vizsgálat eredményét. A tucatnyi újságíró előtt többször is elhangzott a kijelentés, hogy olyan prezentációt látnak, amelyet magából a jelentésből állítottak össze a hivatal dolgozói. Ugyanakkor a bemutató során olyan részleteket (például magán-e-mailek tartalmát mutató screenshotokat) vetítettek a falra, amelyek a Kehi honlapjáról letölthető jelentésben nem szerepelnek.

Variáltak?
Variáltak?
Móricz-Sabján Simon

Egy ilyen levélrészlettel igyekeztek például meggyőzni az újságírókat arról, hogy az Ökotársnak vannak LMP-s kapcsolatai, miközben az említett levelezés konkrétan arról szól, hogy semmilyen szervezeti kapcsolat nem mutatható ki a párt és az alapítvány között, ezért hivatkoznak visszatérően arra az öt évvel ezelőtti esetre, amikor Foltányi Zsuzsa, az Ökotárs munkatársa szimbolikus helyen szerepelt az LMP európai parlamenti listáján. Szintén e-mail-részletekkel támasztották alá, hogy a vizsgálat idején

 
a norvég követségre akarták „bemenekíteni”

azokat az iratokat, amelyek az alapítvány jogi álláspontja szerint nem adhatók át a Kehinek. Önmagában is súlyos jogi aggályokat vet föl, hogy miként tárhatja egy kormányhivatal jogvégzett tisztviselőkből álló vezetése a nyilvánosság (vagyis az összehívott újságírók) elé az általa vizsgált szervezetek és személyek, köztük például egy követségi munkatárs magánleveleit. Hasonlóan érdekes kérdés, hogyan tudott a Magyar Nemzet egy nappal a sajtóbeszélgetés előtt olyan információkat idézni (elvben a jelentésből), amelyek csak a sajtóbeszélgetés prezentációs anyagában voltak benne, a Kehi honlapján olvasható jelentés szövegéből viszont hiányoznak.

Talán az előzőeknél is izgalmasabb, amit a Pestisracok közölt, szintén a Kehi-jelentésre hivatkozva. A honlap cikke kiemelten foglalkozik azzal az ügycsokorral, amelyben az Ökotárs az utófinanszírozású pályázati forrásokat megelőlegező kölcsönöket biztosított a hozzá forduló civil szervezeteknek, a Kehi álláspontja alapján jogosulatlan pénzügyi tevékenységet végezve. A Pestisracok.hu szerint Erős Barbara, az Ökotárs-konzorcium egyik tagja, a DemNet stratégiai igazgatója e-mailben kérte a konzorciumi tagoktól:

„ne kölcsönszerződésnek hívjuk a papírt, hanem visszatérítendő támogatásnak, ugyanis nem adhatunk kölcsönt”,

illetve „ha kölcsönszerződést írt alá a DemNet valakivel, akkor legyen mellette egy nyilatkozat, hogy a tartalmát tekintve az visszatérítendő támogatás és nem kölcsön”. Úgy tudjuk, ez a beszélgetés szeptember 26-án zajlott Skype-on keresztül, és egy nappal később készült róla egy e-mailen körbeküldött leirat. Csakhogy a Nemzeti Nyomozó Iroda szeptember 8-án foglalt le számítógépeket, illetve mentett le szervertartalmakat a konzorciumi tagoknál, abból a forrásból tehát sem az NNI, sem a Kehi nem juthatott hozzá az idézett, hetekkel későbbi szöveghez.

Tüntetés szeptemberben az Ökotárs Alapítvány mellett
Tüntetés szeptemberben az Ökotárs Alapítvány mellett
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Ráadásul lapunknak az Ökotársnál azt is megerősítették: a szeptember eleji házkutatás után nem zajlott náluk olyan újabb nyomozati cselekmény, amely magyarázatot adna rá, hogyan került a hatóságok birtokába a szeptember 26-ai beszélgetés, és arról sem értesültek, hogy lehallgatnák vagy informatikai eszközökkel megfigyelnék őket.

Megkerestük kérdéseinkkel a Kehit, ahonnan a következő választ kaptuk: „Az ellenőrzési jelentésben foglalt megállapítások alapjául szolgáló dokumentumok és információk beszerzése minden esetben a vonatkozó jogszabályok rendelkezéseinek megfelelően történik. A jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanúja miatt folyamatban lévő büntetőeljárással összefüggésben további tájékoztatást az ügyben eljáró nyomozó hatóság tud adni” – írták.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.