Egymilliárdot bukik Miskolc a lefújt beruházás miatt

Az eredeti tervek szerint már két éve át kellett volna adni a miskolci Science múzeumot és művészeti központot az egyetemváros fűtőművének helyén. Miskolc tegnap visszalépett a beruházástól, s ez egymilliárd forintjába „fáj”.
A beruházás nemcsak csúszik, de egymilliárd forinttal drágább is lesz, tájékoztatták lapunkat még idén tavasszal a helyiek. A csúszásért a közélet szereplői egymást okolták. A tegnapi önkormányzati ülésen kiderült: Kriza Ákos polgármester már augusztus 18-án aláírta a visszalépésről szóló nyilatkozatot, amit végül zárt ülésen jóváhagyott a képviselő-testület.

Koczák Szilvia, a miskolci polgármesteri hivatal szóvivője közleményében azt írta: az épület szerkezetkész, őrizhető állapotban van, állagromlás, értékvesztés ezért nem következik be. A döntés zárt ülésen született, amelynek csak a határozata nyilvános. A képviselő-testület a zárt ülésen részletes indoklást kapott a projekttől történő elállás okairól, s ennek alapján hozta meg a döntést.

Az eszak.hu szerint Miskolcnak 1,035 milliárdot kell visszafizetnie, valamint büntetőkamatot, s mindezt az elállástól számított 30 napon belül kell megtenniük. Úgy tudják, az önkormányzat 12 hónapos részletfizetési kedvezményt kért a minisztériumtól.

Az eredeti tervek szerint a legújabb tudományos eredményeket bemutató múzeum, ökológiai park, orchidea-üvegház, színházi és képzőművészeti bemutató lett volna a Fűtőmű Művészeti Központ és Science Múzeum, amelyet a miskolci egyetem építészeti szempontból is figyelemre méltó fűtőművének helyén, illetve átalakításával építettek volna meg.

Az eredetileg közel kétmilliárdra tervezett beruházást javarészt az Európai Unió finanszírozta volna, a város első körben kétszázmillió forintos hozzájárulást vállalt. Az alapítók azt is célul tűzték ki, hogy adott szakterületek élvonalbeli cégei itt mutassák be legújabb fejlesztéseiket, legyen szó autóiparról, elektronikáról, informatikáról vagy akár tömegkommunikációról.

A miskolci városvezetők korábban arról beszéltek: már a kezdetektől elszámolási problémák jelentkeztek, mert 2009-ben az MSZP-s önkormányzati vezetés szabálytalanul vásárolta meg a telket a Fűtőmű Kft.-től, 233 millió Ft-ért. A költséget nem lehet elszámolni a támogatás terhére, így szerződést kellett módosítani. A kivitelezői szerződést 2010-ben azonban már Kriza Ákos kötötte meg.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.